Komentář Petra Fischera: Německá chřipka je také šance

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Angela Merkelová
2
Fotogalerie

V Německu roste strach z recese. Všechny prognózy ukazují, že německá ekonomika po deseti letech brzdí a couvne. Potvrdil to včera i index ZEW, který vyjadřuje očekávání 300 analytiků a největších investorů. Byl to další dílek do skládačky negativních předzvěstí. Přesto překvapila prudkost propadu indexu. Je to definitivní potvrzení konce konjunktury.

Očekávání jsou jedna věc, realita druhá. V globálním kapitalistickém kasinu ale platí, že nálady a očekávání jsou podstatnější než tvrdá fakta. Panika a strach jsou něco jako přání, jež jsou otcem myšlenky. Totéž platí o optimismu a důvěře, které se mohou šířit, přestože trh je před krachem. To svět zažil v roce 2008.

Není žádným kacířstvím se zeptat: Je zpomalení Německa po dekádě růstu opravdu tak šokující, nebo jde o cyklicky vynucený time-out? Jednou to přijít muselo, je spíše s podivem, že tak pozdě. Proč teď, je zřejmé: Německo je exportní ekonomika závislá na odbytu v zahraničí, tedy na dobré globální obchodní náladě. Ta se vlivem ekonomických válek amerického prezidenta Trumpa radikálně zhoršila, mnohde klesla na bod mrazu. Nikdo také neví, jaký dopad bude mít brexit, a tak strach roste. A to navzdory předpovědím ekonomického institutu Ifo, který spočítal, že americká obchodní válka nejvíce postihne USA, zatímco EU a Německo na celních přestřelkách získají.

Proč tedy taková hrůza ze zpomalení německé ekonomiky? Kvůli špatnému načasování. Německá ekonomika oslabuje v době rostoucího politického napětí, v čase nástupu pravicového populismu Alternativy pro Německo na východě země a také ve chvíli strategického zlomu v tamní tradiční politice. Ta se i kvůli velké popularitě Zelených obrací k ráznému boji s klimatickou změnou. Německá orlice se sklání k zemi, protože by ráda znovu a dynamičtěji vystartovala. A tohle nadechnutí, které může být mohutnější, než se zdá, děsí všechny. Nejen kvůli nepříjemným historickým reminiscencím, ale i kvůli závislosti Evropy na její nejsilnější ekonomice.

Čím větší apokalypsu budeme ze zpomalení německé ekonomiky dělat, tím větší bude jeho dopad. Německý ekonomický stroj nabírá nový kurz. Chystá se investovat do klimatické budoucnosti. Dělá to jako lídr trhu. Proto ten strach, který snad není ani tak strachem z německého oslabení jako potvrzením toho, že ostatním se do změn, které se neobejdou bez rozsáhlých investic, nechce. Ano, aktuální německý pokles je velké riziko pro všechny. Zdá se však, že je také největší šancí.