Komentář Petra Špiříka: Budoucnost Česka? Stát není připraven ani na současnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Mezi jedny ze strategických výzev pro Česko patří umění čelit kybernetickým hrozbám.  Redukovat otázku obrany vůči kyberútokům jen na objem vynaložených peněz je ale pastí, která nikam nevede. Česko má totiž jiné a zásadnější problémy, které musí vyřešit dřív.

Primárním problémem je absence vize, kterým směrem se má technologická transformace státní správy včetně kybernetické bezpečnosti ubírat. Přesněji řečeno jde o absenci vize, která se nemění po každých, často předčasných, volbách.

Hned v těsném závěsu je pak nedostatek vůle k uvedení takové vize v život. Protože dokonalý plán, bezchybná analýza a stohy papírů popsaných doporučeními jsou k ničemu, pokud nikdy nedojde k realizaci.

Horší než taková paralýza je pak snad už jen situace, kdy jednotlivé části státní správy pojmou své zabezpečení každá po svém – a přidávají tak nové problémy do rovnice namísto jejího zjednodušení a řešení. I to je domácí realita.



Dalším velkým zdrojem potíží je obrovský vnitřní technologický dluh státní správy, kdy jakákoliv smysluplná obrana se nejprve musí vypořádat s fragmentovaným a komplexním prostředí vzájemně (ne)propojených systémů a sítí. Ty často pocházejí ještě z minulého tisíciletí. Jakákoliv investice do zabezpečení takového prostředí bude neefektivní, i když to by nemělo být důvodem k rezignaci a volbě „nedělat nic“.

Digitální transformace státní správy je nicméně nevyhnutelná a kybernetická bezpečnost musí být její nezbytnou součástí. Moderní digitální stát 21. století přináší nová lákadla pro útočníky a zahrnout kybernetickou bezpečnost už do základů e-governmentu je řádově lepší, než ji opět zkoušet po několika letech přidat jako „bonus“.

Česko proto není připravené na současnost, natožpak na budoucnost. Problémy i cesta k řešení jsou známé, ale je třeba začít jednat - dnes, ne zítra nebo pozítří.

Autor je ředitelem oddělení Cyber & Privacy ve společnosti PwC Česká republika.