Komentář Roberta Maleckého: Ministerstvo pro rozvoj Agrofertu

Agrofert

Agrofert Zdroj: Profimedia

Evropská komise pro programovací období 2021 až 2027 plánuje seškrtat dotace pro velké podniky. A česká vláda je proti. Překvapivé asi jako fakt, že zítra ráno vyjde slunce na východ od Čapího hnízda.

„Ráno vstanu a jsem ve střetu zájmů,“ vtipkoval před třemi lety tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Od té doby se situace změnila jen trochu. Bezzubý zákon donutil Babiše zaparkovat Agrofert do svěřenského fondu, Babiš se stal premiérem a do střetu zájmů postavil celou českou vládu.

„Je pro nás velmi omezující navrhované vyškrtnutí podpory velkých podniků.“ Jak důvěryhodně zní, když ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová hájí „české zájmy“ takovou větou? Vlastně to smysl dává, jen si musíme správně odpovědět na otázku, koho Dostálová myslí, když říká „nás“.

Ministryně pro místní rozvoj Agrofertu v tom ale není sama. Proti krácení dotací pro velké podniky je i ministr zemědělství Miroslav Toman. Říká, že třeba v rámci Programu rozvoje venkova je důležitým cílem podpora malého podnikání.

Cíl je jedna věc, skutečnost jiná. Jak nedávno upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, většinu z miliard evropských dotací určených na rozvoj zemědělství stát rozdává velkým firmám. Podstatný kus koláče samozřejmě ukusují firmy z holdingu Agrofert.

Podpora malých a středních podniků, kterým měl program především pomoci, naopak vázne. Ani ministr Toman není ve věci nestranný, do vlády přišel jako dvojjediný vysoký představitel Agrární a Potravinářské komory. A to mu ještě z pozice ministryně průmyslu a obchodu sekunduje Marta Nováková, do června viceprezidentka Hospodářské komory a šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Dodávat, že proti novým pravidlům rozdělování dotací je i premiér Andrej Babiš, by asi bylo úplně zbytečné. Je možné, že zachování dotací pro velké podniky je v konečném důsledku pro Česko jako celek výhodné. Ministerstvo pro místní rozvoj koneckonců argumentuje poměrně logicky. Jsou země, jejichž ekonomiky jsou postaveny na malých a středních podnicích, těm by nová pravidla tolik neublížila.

Česká ekonomika ovšem podle Dostálové stojí a padá s velkými firmami, které mají větší motivaci zkoušet inovativní postupy – právě do nich by měly dotace směřovat.

Je to fajn argumentace, které bychom rádi věřili, nebýt toho všudypřítomného kolosálního konfliktu zájmů. Jako měl Marián Čalfa vládu národního porozumění nebo Miloš Zeman vládu sebevrahů, postavil Andrej Babiš už dvě vlády holdingového střetu zájmů. Vyjednávání o dotacích, na nichž je jeho okolí bezprostředně ekonomicky závislé, by měl rozhodně přenechat jiným. Jenže, a tím jsme zase na začátku, to by nesměl být předsedou vlády. Možná bojuje i za Česko, vždy a zcela určitě ale především za sebe.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org