Firmy se úspěšně brání tvrdému postupu finanční správy. Změníme metodiku, říká Schillerová

Andrej Babiš a Alena Schillerová (15. května 2017)

Andrej Babiš a Alena Schillerová (15. května 2017) Zdroj: ČTK

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Alena Schillerová
ministerstvo financí
Alena Schillerová
6
Fotogalerie

Státu hrozí, že bude muset odškodňovat desítky firem, které krachují kvůli neoprávněným zásahům úřadů.

Čelili restriktivním zásahům ze strany finančních úřadů, poté se úspěšně bránili u soudu. Podnikatelů, které stát neoprávněně trestal, přibývá. Často se tak děje v případě, kdy finanční správa sáhne k použití takzvaných zajišťovacích příkazů, napsaly Hospodářské noviny.

Byť se má jednat o výjimečný nástroj na předcházení daňovým podvodům, loni ho úřad použil 1420krát a vymáhal 1,6 miliardy korun od 358 firem. V roce 2007 přitom uvalil na podnikatele pouhou stovku příkazů.

„Jen“ kvůli neoprávněnému použití zajišťovacích příkazů stát prohrál desítky soudních sporů, podnikatelé se přitom soudí i v řadě jiných případů. Poslední verdikt Nejvyššího správního soudu například říká, že berní úředníci loni v srpnu nezákonně zavřeli papírnictví podnikatelky Heleny Hlásenské ve Slavkově u Brna. Zástupci úřadu zavřeli podnik kvůli chybějící pokladně na elektronickou evidenci tržeb, aniž by to sdělili vlastníkovi.

„Finanční správa musí samozřejmě postupovat striktně podle zákona a vývoje judikatury, kterému musí být neprodleně přizpůsobena vnitřní metodika. Dočasné uzavření provozovny považuji za naprosto krajní opatření,“ řekla deníku E15 ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Finanční správa vedená Martinem Janečkem proto podle Schillerové v nejbližší době upraví svou metodiku. Už nyní ale stát čelí možným náhradám škod těm firmám, které neoprávněné zabavení majetku zlikvidovalo. Úředníci totiž mohou předpokládanou daň vybrat dopředu a zadržet peníze či majetek, dokud firma neuhradí požadovanou částku.

„Zadržování odpočtů DPH je reálný problém. Absurdní je, že řádní podnikatelé odvádějí daň ze zboží a služeb, fakticky tedy platí DPH dvakrát – dokud jim finanční úřad první část daně nevrátí,“ uvedl za Hospodářskou komoru mluvčí Miroslav Diro.

Příkladem zkrachovalé společnosti, po které se finanční správa domáhala stovek milionů korun, je opavská FAU. Velkoobchodník s pohonnými hmotami uspěl u soudu loni, další desítky firem na rozsudek čekají.

"Máme klienta, jemuž přišel zajišťovací příkaz na 380 milionů korun. Představte si, jaká je to pro společnost rána. Kolik firem, které by to byly schopné hned zaplatit, v Česku je?“ řekl dříve pro deník E15 spoluzakladatel daňové kobry Jiří Žežulka.

„Počet vydaných zajišťovacích příkazů a objem zajišťovaných částek mají v posledních letech klesající tendenci. Důvodem je změna aplikační praxe finanční správy, ale zejména chování daňových subjektů,“ sdělila deníku E15 Klára Křehlová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.