Komentář Roberta Maleckého: Palermský atentát

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

V roce 2018 se „Sarajevo“ proměnilo v „Palermo“. Premiér Andrej Babiš na chvilku vycestuje ze země, a už tu máme vládní krizi. Změna je to v lecčem příznačná.

Zjištění reportérů, kteří v zahraničí našli Babišova syna Andreje a vyslechli jeho vyprávění o údajném únosu na Krym, vlastně jen rozvádí už dříve známá fakta. Policie má druhým rokem problém vyslechnout všechny svědky a obviněné v kauze Čapí hnízdo a nic nenasvědčuje tomu, že by v blízké době mohla být úspěšná. V tuto chvíli se kauza dělí na dvě roviny, politickou a, řekněme, policejně-justiční.

Rovina politická přeje emotivním závěrům, proto ji přejdeme konstatováním, že stojíme na prahu vládní krize, nejspíš jako obvykle vleklé. Fakt je, že české vlády už padly pro míň.

Samozřejmě je poněkud šílené, když předseda vlády musí vysvětlovat médiím, že jeho syna nikdo neunesl, že je stejně jako jedna z dcer psychicky nemocný a musí být pod dohledem. Jenže to není hra novinářů. Je to strategie obhajoby Andreje Babiše, který byl tím, kdo potomky do hry zatáhl.

Nakonec se ukázalo, že vyřešit problém s médii tak, aby to jeho voliči strávili, je pro Babiše celkem snadné. Je to hon, média nehorázně tlačí na policii a na státní zastupitelství, řekl premiér.

Co je to ale za policii a státní zastupitelství, na které je možné takto tlačit? Je to policie, která sama těmto tlakům dává prostor, když neumí dostatečně vysvětlit, proč se kauza tak vleče. Jistě, je to kauza, která se týká přímo předsedy vlády, v tom je od počátku nenormální. K této situaci nemělo v civilizované zemi nikdy dojít. Ale když už došlo, a za to policie nemůže, měli by se policisté naučit s touto situací vycházet. Prostředky k tomu mají dostatečné.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad v kauze Čapí hnízdo vykonává dohled, už loni délku vyšetřování označila za „jen hraničně akceptovatelnou“. Dodala, že cestu před soud brzdí „procesní neochota k součinnosti ze stran některých privátních subjektů“. Co si budeme povídat, už tehdy bylo jasné, co tím žalobkyně myslí, koneckonců o pobytu Babišových dětí mimo republiku a jejich neochotě vypovídat mluvila rok půlka Prahy.

Policie má tu výhodu, že se musí řídit zákony. Pokud nebyla schopna svědky či obviněné nalézt, umí si poradit bez nich. V jiných kauzách to bez problémů dokáže. Může vyšetřování rozdělit a postavit před soud pouze tu část obviněných, na které dosáhne. Zbytek pak stíhat třeba jako uprchlé, pokud to procesně ustojí.

Abychom se vrátili k rovině politické, čeká nás několik nepěkných týdnů, nejspíš i měsíců. Do politiky se budou bezpochyby míchat emoce, je tu jako jazýček na vahách ČSSD, kterou nic netáhne k předčasným volbám, a tak podobně. Přesto bychom si měli uvědomit, že kauza Čapí hnízdo neskončí, dokud nebude Andrej Babiš postaven před soud. A měl by si to uvědomit především on sám.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org