Komentář Viliama Bucherta: Americký virus násilí

Protesty ve Washingtonu.

Protesty ve Washingtonu. Zdroj: Reuters

Protesty ve Washingtonu.
Protesty zasáhly i Los Angeles.
Protesty zasáhly i Los Angeles.
Protesty zasáhly i Los Angeles.
Protesty zasáhly i Los Angeles.
19
Fotogalerie

Ještě před týdnem se zdálo, že demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden pořádně nabil Donaldu Trumpovi v boji o hlasy černošských voličů. Biden v rozhlasovém interview řekl: „Jestli máte problém rozhodnout se, zda volit mne nebo Trumpa, nejste černoch.“

Tato slova byla označena za rasistická, zvedla se bouře nevole a bývalý viceprezident se musel omluvit. Uplynulo pár dní a Afroameričané jsou skutečně v ulicích, svádějí bitvy s policií a někteří u toho rabují. Důvodem je ale smrt černocha George Floyda, který zemřel po zákroku bělošského policisty Dereka Chauvina. A opět se hovoří o rasismu.

Zdá se, že americká demokracie u toho selhává. Podobně jako při řešení problému s koronavirem COVID-19. Násilí v amerických městech, které propuká opakovaně s odkazem na pokračující rasismus namířený proti Afroameričanům, není ničím novým.

Jenže v Americe ekonomicky devastované koronavirem současně běží i prezidentská kampaň. A Trump, jako často, si při řešení krizí počíná jako slon v porcelánu. Vyjádřil sice lítost nad smrtí Floyda, ale současně napsal, že „kde se rabuje, tam se střílí“. Mnozí to považují za oslavu násilí a výhrůžku demonstrantům.

Prezident se přitom ve svém únorovém projevu o stavu unie snažil mířit hodně i na černošské voliče, kteří obvykle podporují demokraty. V době svého mandátu navíc prosadil reformu trestního soudnictví, vytvářel nové pracovní příležitosti a dělal další věci zaměřené právě na pomoc Afroameričanům. Zdá se, že tato snaha teď může vyjít naprázdno.

V důsledku koronaviru totiž roste nezaměstnanost, nervozita početných skupin Američanů je zjevná, a když se k tomu přidají půtky o rasismu, problém je na světě. Mnozí komentátoři a experti proto prorokují „konec Trumpa“.

Jenže to nemusí být pravda. Podobný příklad z historie existuje i v tomto případě. V roce 1968 republikánský kandidát Richard Nixon v době kampaně nejenom přestál problémy vojenského angažmá ve Vietnamu, ale i protesty Afroameričanů po vraždě černošské legendy Martina Luthera Kinga z dubna toho roku. V listopadu vyhrál volby. Totéž se může povést Trumpovi, i když americký virus násilí je zhoubný a projevy rasismu nadále někdy přetrvávají.