Komentář Viliama Bucherta: Slovenské kotrmelce

Bratislava

Bratislava Zdroj: Shutterstock

Slovenský premiér Peter Pellegriny se svým čekým protějškem Andrejem Babišem
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 29. února 2020 hlas ve volbách do slovenského parlamentu.
Nyní již bývalý slovenský prezident Andrej Kiska předal úřad své nástupkyni Zuzaně Čaputové
8
Fotogalerie

Slovenské politické zemětřesení, které odstartovala v únoru 2018 vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, pokračuje. Loni překvapivě vyhrála prezidentské volby do té doby málo známá advokátka Zuzana Čaputová, letošní parlamentní volby pak odstavily od moci stranu Smer-SD, kterou vede někdejší dlouholetý premiér Robert Fico. Toho teď navíc opustil Peter Pellegrini (do 20. března předseda vlády) i někteří poslanci. Sociálnědemokratický Smer, někdejší hegemon slovenské politiky, se tak dál řítí do propasti. V něčem to připomíná osud české ODS a ČSSD, které v minulosti také skončily v pavučinách korupce a klientelismu, což se odrazilo na jejich slabých volebních výsledcích.

Smutným hrdinou celého příběhu je Robert Fico. Ten odpovídá názvu knihy prezidenta Miloše Zemana „Jak jsem se mýlil v politice“. Zeman několikrát vychválil Fica do nebe. V době jeho vlády tvrdil, že „čeští politici se jezdí učit na Slovensko“ (něco podobně nesmyslného říkal i o Číně) a že Fico má to, co řadě českých politiků chybí. „Říkejme tomu charisma, personální kouzlo či chemie,“ hlásal Zeman.

Ano, někdejší slovenský premiér to naplňoval do puntíku, zejména pokud šlo o kouzla ve vztahu k některým podnikatelským skupinám. To není překvapivé nikde na světě. Ovšem právě za vlády Smeru také došlo k prorůstání mafií do justice a bezpečnostních složek. To potvrdilo vyšetřování související s popravou Jána Kuciaka. Ficovo charisma se rychle ocitlo v troskách.

Slovenská politická scéna proto byla rozmetána na kousky a u moci se ocitly politické strany, u kterých rovněž nevíme, zda jsou odolné vůči svodům moci (v tom připomínají střet zájmů Andreje Babiše). A zdá se, že změnám u našich sousedů není pořád konec. Peter Pellegrini je totiž druhým nejdůvěryhodnějším politikem země a jeho nová strana by podle odhadů mohla vyhrát volby.

Na Slovensku proto v další letech očekávejme politické pnutí a další kotrmelce nejsou vyloučené. Naštěstí se tradičně nemění jedna věc: vztahy s Českem jsou pořád vynikající, Slovensko je náš čtvrtý největší obchodní partner a pro české firmy je to velmi zajímavý trh. S Ficem či bez Fica.