Marek Schwarzmann: O krok blíž planetě opic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: John via Flickr

Včerejšek byl významným dnem v životě 26letého šimpanze Tommyho, a dost možná všech amerických lidoopů.

Začalo totiž finální slyšení u nejvyššího soudu v New Yorku o tom, zda Tommy, jakožto živý tvor s vlastním vědomím, náhodou nemá také nárok na vyšší ochranu zaručovanou americkou legislativou – právní uznání vlastní osobnosti, a tím i nárok na „sledování vlastních životních zájmů“.

Proč? Tommy jakožto cirkusová star po ukončení kariéry strádal, neboť ho majitel zavřel do klece v karavanu a před něj postavil televizi se základními programy (Tommyho nejoblíbenější jsou prý dětské animované pořady).

Neutěšený stav opičího vězně se však znelíbil aktivistům z organizace Nonhuman Rights Project (NRP), kteří u soudu argumentují, že by jakákoli inteligentní stvoření se sebeuvědoměním měla mít právo na určité vyšší životní standardy než život v kleci – tedy alespoň pobyt ve výběhu či nějakou bohatší aktivitu.

Sloni, delfíni i kosatky

Mezi inteligentní tvory NRP počítá kromě lidoopů také slony, delfíny a kosatky. Právník této organizace Stephen Wise přitom u soudu nestřílí jen tak naslepo – k vyvolání soudu použil týž postup jako v roce 1772 jistý Lord Mansfeld v případu Somerset versus Stewart, který na území Anglie a Walesu prohlásil otroctví za „nežádoucí“.

Wise tvrdí, že jedná v zájmu sebeuvědomující se bytosti. V osmnáctém století to byl černý otrok, v jednadvacátém století to je šimpanz Tommy. Doufejme tedy, že newyorský soud rozhodne spravedlivě a se zdravým rozumem. Oook Oook!

Úsvit planety opic: jak z člověka vytvořit realistickou opici [video]