Marek Schwarzmann: Světoobčan Američan

Astronaut Chris Cassidy při opravě ISS

Astronaut Chris Cassidy při opravě ISS Zdroj: NASA, CC BY 2.0

Americkému Úřadu pro letectví a kosmonautiku došli astronauti. Nyní jich slouží 47, což nestačí, a navíc stárnou. NASA tak po dvou letech sáhl k výběrovému řízení. Nebude to však ledasjaký pohovor. Úřad netají, že se nová generace odvážných mužů a žen stane základem pro výběr posádek mířících na Mars. A to už je i v amerických poměrech nějaká výzva.

Úřad kromě toho oproti předchozím výběrovým řízením změkčil podmínky. Adepti již nemusí mít stoprocentní zrak ani vojenský letecký výcvik – což prý je nejčastější mýtus panující kolem toho, zda se člověk může stát astronautem. NASA také nestanovil horní věkový limit. Zájemci budou muset mít alespoň jeden nejméně bakalářský titul z oblasti STEM, což zahrnuje přírodní vědy, techniku, technologie a matematiku, a tříletou praxi.

NASA jim na oplátku nabídne čtyři jisté výlety do vesmíru: jeden na ISS, dva s nyní stavěnými plavidly ze soukromého sektoru a jeden s modulem Orion, který je určen pro dopravu posádky na Mars. „Tito noví vesmírní průzkumníci se stanou inspirací pro budoucí marsovské generace lidstva,“ prohlásil ředitel NASA Charles Bolden, sám bývalý kosmonaut. Někdy v půli roku 2017 pak úřad oznámí jména kandidátů. Škoda že to budou jen Američané, neboť podmínkou je americké občanství.

Pokud totiž Bolden hovoří o motivaci budoucích generací a naznačuje tím jakousi vesmírnou jednotu obyvatel Země, je trvání na něčem tak přízemním, jako je občanství, poněkud archaické. Ale co, třeba se v tomto ohledu evropská ESA také nějak pochlapí a v rámci svých uspořádá také nějaké výběrové řízení.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: