Marek Trúchly: DAX stále v kurzu

Zdroj: ctk/AP

Ve svém minulém příspěvku jsem se věnoval perspektivě německého hlavního akciového barometru. Německý DAX mezitím přidal přibližně sedm procent a stále mi nepřipadne úplně vyčerpaný. Poprvé v tomto roce se dostává index do kladných hodnot a z technického pohledu prolomil důležitou hranici 10 450 bodů, která dosud vždy stála v cestě dalšímu růstu.

Z celkového počtu 30 firem už většina odkryla své výsledky hospodaření a pro další směřování DAX jako takového máme jasnou indikaci, jak si stojí největší konstituenti. Z top 10 nejvýznamějších firem, které dokážou ovlivnit pohyb trhu, se druhý kvartál nepodařil pouze chemičce BASF a pojišťovně Allianz.

BASF si stěžoval hlavně na nízké ceny ropy (znovu v odrazu) a výsledky Allianz zatížil jednorázový odpis kvůli investičně nezvládnutému brexitu. Akcie obou firem se velice rychle zmátořily. Hlavní pozitivum je ale to, že top tři společnosti (Bayer, Siemens, SAP) byly, co se čísel týče, velmi pozitivní a k tomu přidaly ještě i solidní výhled pro další období. Z pohledu zmiňovaného indexu se jedná o velké plus hlavně z toho důvodu, že v něm má tato trojice váhu bezmála 28 procent. Jestliže budou tyto tři akcie pokračovat v růstu, je skoro třetinová šance, že to posune celý DAX do vyšších pater.

Pro další posouzení potenciálu se budu dívat na úroveň úrokových sazeb, které jsou stále rekordně nízko, a jako investor se na výnos z dluhopisů rozhodně nemůžete spolehnout. Zde očekávám, že akcie a výplata dividend zafungují jako dostatečný substitut.

Očekávaná valuace dle PE ratio je stále nízko na 13,8 a americké akcie každým dnem posouvají historická maxima. Dokážu si do konce roku představit pár korekcí, ale moc se líbí cíl Commerzbank, která odhaduje DAX se závěrem prosince 2016 na hodnotu 11 200 bodů.

Autor je analytikem v Patria finance