Marek Trúchly: Neprůstřelná investice do ropy

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Často řeším otázku klientů, jak vydělat na ropě. Rozhovor obvykle začínáme tématem kontango efektu. Vysvětlím, že se ropa obchoduje v kontraktech, které mají splatnost v čase a jejich návaznost nefunguje tak, že když dubnový kontrakt expiruje za 40 dolarů za barel, květnový na něj naváže za stejných 40 dolarů (rozdíl může činit jeden až dva dolary). Rozptyl v cenách tvoří náklady spojené s pozdějším dodáním (pojištění, skladování, přeprava apod.).

Většina lidí se tváří, že to chápe, a když tomu tak doopravdy je, mávne nad tím rukou, že jde o drobné. Pro demonstraci jsem tuto investici sám udělal. Vzal jsem dolary a 2. prosince 2015 nakoupil ETF s tickerem USO, který mi dává možnost participovat na vývoji cen ropy.

Záměrně jsem vybíral tento titul, protože transparentně ukazuje, jaký kontrakt aktuálně drží. Ten den stál barel ropy WTI 40 dolarů a fond nesl cenu 12,6 dolaru. Začátkem roku 2016, když OPEC oznámil záměr ještě navýšit úroveň těžby, ropa dál klesala.

Za stejný obnos jsem 12. ledna nakoupil další várku ETF USO. Barel lehké ropy ten den stál 30,4 dolaru a fond jsem nakupoval za 8,96 dolaru. Váženým průměrem si jednoduše spočítám, že průměrná cena vychází na 34,5 dolaru za barel a na fondu 10,4 dolaru.

Vývoj ceny ropy WTI

V den, kdy jsem psal tento příspěvek, se barel WTI obchodoval za 46,2 dolaru, což by mi dávalo senzačních 30 procent výnosu. Fond USO ale stál 11,4 dolaru a v reálu činí můj (zatím nerealizovaný) profit necelých 10 procent.

Na trhu se říká, nikdy si nestěžuj na zisky, ale kontango mi z nich za půl roku ujedlo celé dvě třetiny. Klientům už se ropa zdá moc drahá a je jí prý přebytek, a tak tato idea v očích retailového investora postupně uvadla.

Já osobně mám cíl těsně pod 60 dolary a jsem velice zvědavý, jestli mi zůstane dostatečný profit na to, abych vůbec pokryl náklady za investici. Pokud tam ropa ovšem vůbec dorazí.

Autor je analytikem Patria Finance