Marian Hronek: Zatkli mesiáše

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Když nejde o život, tak jde o …no, jistě každý zná proslulý výrok Jana Wericha. Otázkou ovšem zůstává, o co lidem jde, když jsou živí, zdraví a mají zajištěny základní potřeby. V duchu Werichově by se dalo říci, že pak mají roupy.

Vážnější či hloubavější nátury začnou vysvětlovat cosi o existenciální tísni, pocitu vykořenění, zatímco křesťan pokývá hlavou, protože bez duchovního života jsou přece lidé zbloudilí jako ovce bez pastýře. Ale pak jsou mezi námi i výjimečně nadaní jedinci, kteří si z lidí nevědoucích, co s načatým životem, udělají výnosný byznys.

Kam se na ně hrabou tradiční náboženství, pokladničky v kostelech nebo „svatí muži“ Indie třímající v jedné ruce Šivův trojzubec a ve druhé kyblíček na drobné.

S příchodem věku rozumu se strategie, jak rozjet kvetoucí živnost založenou na pravidelném přísunu dobrovolných příspěvků, stává čím dál rafinovanější. Český guru Jára – právě zadržený na Filipínách za znásilňování žen – dokázal uspokojování svého chtíče vydávat za pokročilou spirituálně terapeutickou metodu zvanou odháčkování.

Léta mu to vycházelo, ale teď spadla klec. Jára alias Jaroslav Dobeš se prezentuje jako „kontroverzní umělec, humanistický fotograf, enviromentální portrétista a digitální malíř“. Ani tato snůška protichůdných nesmyslů neodradila desítky jinak prý inteligentních žen, které propadly neodolatelnému kouzlu třikrát velikého gurua a Óm nadsamce. Jára teď bude mít dost času hloubat nad zákonem karmy, Božími mlýny i rčením, že na každou svini se vaří voda.