Martin Čaban: Česká kotlina a WikiLeaks

Kdyby byly všechny diplomatické depeše takové, jaky ty z pražského velvyslanectví USA, musel by si Julian Assange rvát vlasy

Kdyby byly všechny diplomatické depeše takové, jaky ty z pražského velvyslanectví USA, musel by si Julian Assange rvát vlasy Zdroj: wikimedia.org

Je fascinující, jak málo tajemství vyjde najevo ve chvíli, kdy se (na serveru WikiLeaks) zveřejní tajné diplomatické depeše. Třeba čerstvá dávka depeší, jež v minulých letech putovaly do Washingtonu z americké ambasády v Praze. O Jiřím Paroubkovi jsme se dočetli, že jeho veřejně vyjadřovaný názor na americký radar vlál za průzkumy veřejného mínění.

Dokonce ani Paroubkova ambice osobně zprostředkovat mír mezi Izraelci a Araby není zvlášť nová. Paroubek ji přiznává i ve své knize o zahraniční politice, takže v Česku už chvíli víme, že blízkovýchodní konflikt trvá tak dlouho jen proto, že se do něj Paroubek ještě nevložil.

Ještě že v jiných depeších jsou skutečně skandální informace. Například že Bushova administrativa „outsourcovala“ tvrdé výslechy podezřelých z terorismu v Kaddáfího Libyi. Kdyby všechny depeše vypadaly jako ty české, musel by si Julian Assange rvát vlasy. Za všechny ty soudy a oplétačky by to rozhodně nestálo.