Martin Čaban: Vady na kráse politické idyly

Senátní volby 2014

Senátní volby 2014 Zdroj: ctk

Zavládla nad Českem politická idyla? Senátní volby se tentokrát nestaly nástrojem, jímž by se voliči bezhlavě mstili vládě, jak jsme to viděli třeba před šesti lety, kdy ČSSD za vlády Mirka Topolánka získala 23 z 27 křesel.

Výsledek naopak potvrdil, že vládní koalice se těší přiměřené veřejné podpoře. V kuloárech ČSSD se mluví o vnitřním průzkumu, jejž si strana nechala vypracovat a který ukázal, že voličům se tandem politika Sobotky a antipolitika Babiše ve vedení země náramně zamlouvá zřejmě právě kvůli dynamice, která plyne z rozdílnosti obou pánů. Výsledek senátních voleb by tomu odpovídal.

Přesto má tento idylický obrázek spokojených voličů jen tak lehce korigujících a vyvažujících poměry sil v oblíbené vládní koalici své vady na kráse. Jedním z účastníků vládní koalice je stále hnutí ANO, které vzhledem k masivnímu střetu zájmů svého šéfa a představám o fungování politiky je potenciální hrozbou pro celý systém parlamentní stranické demokracie. To jsou známé nářky, v tuto chvíli je těžké s tím udělat víc než být ostražitý.

Druhým problémem je bídná volební účast v senátních volbách. To také není kdovíco nového. Není dána špatným volebním systémem, jak se nás snaží přesvědčit Bohuslav Sobotka. Volby do Senátu naopak patří k těm přehledným, dvoukolový mechanismus je srozumitelný a k většinovému volebnímu systému patří. Týdenní prodleva mezi oběma koly volby je také v pořádku. Kdo si pamatuje čtrnáctidenní válku mezi dvěma koly prezidentské volby, nemůže návrh na prodloužení intervalu mezi senátními koly myslet vážně.

Senát nepřesvědčil o svém smyslu

Příčinou nízké účasti u senátních voleb je prostý fakt, že horní komora nedokázala za dvacet let své existence přesvědčit voliče o svém smyslu. Je to škoda, protože její opravná funkce se za ta léta nejednou projevila. Namátkou lze připomenout z nedávné doby normu upravující veřejné zakázky, z nichž byly v důsledku poslanecké kreativity vyloučeny společnosti obchodované na pražské burze. Na druhé straně marný pokus senátorů zabránit zániku lesních školek změnou zákona o dětské skupině ukazuje, proč většina voličů nepovažuje prostředky vydané na provoz Senátu za rozumně vynaložené.

V nových politických pořádcích, které vtrhly do Česka s Andrejem Babišem v čele voje, by přitom Senát mohl sehrát podstatnou brzdnou roli. Přede dvěma lety, stejně jako teď o víkendu, se ukázalo, že horní komoru babišovci neumějí dobýt tak hravě jako sněmovnu či zastupitelstva velkých měst. Většinový volební systém má svá specifika a vyžaduje jiné postupy a kampaně než ten poměrný. Celoplošný bezbřehý populismus pomáhá, ale k výhře ve volbách nestačí.

Cesta k vyšší účasti v senátních volbách tedy nevede přes vzorečky a paragrafy volebního zákona, ale přes důsledné hledání smyslu Senátu a přes intenzitní debatu o případném rozšíření jeho pravomocí a o způsobu vykonávání těch současných.

Odsouzený a poté osvobozený exprimátor Kladna vyhrál volby