Martin Čaban: Válka a umění

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Zahraniční odbor prezidentské kanceláře se snaží na poslední chvíli zjistit, zda lze setkání izraelského a českého prezidenta uspořádat tak, aby druhý jmenovaný nepromluvil.

Cílem této snahy je oddálit vypuknutí třetí světové války alespoň do okamžiku, kdy Miloš Zeman Svatou zemi opustí, aby bylo možné vyhlazení poloviny planety svést i na něco jiného než na jeho diplomatický fištrón. Zápisník si však položil klíčovou otázku: Co tak strašného Palestinci Zemanovi udělali?

Po důkladné kulturologicko-teologicko-filozofické komparativní analýze jsme odpověď našli. Příčinou nepřekonatelného antagonismu obou entit je skutečně fundamentální, ba přímo paradigmatická opozice v otázce chlastu.

Kauza metelesku blesku

Ale abychom se věnovali také podstatnějším věcem, než je mír kdesi na dalekém Blízkém východě, musíme zaujmout stanovisko k zásadnímu domácímu sporu, pro nějž se vžilo (nebo brzy vžije) označení „kauza metelesku blesku“.

Zápisník stojí plně na straně Zdeňka Svěráka, který se chce z titulu autorských práv soudit s Tomášem Úlehlou, jenž tuto kvazirumunskou frázi užil ve volební hymně uskupení Hlavu vzhůru. Bez ohledu na to, zda má fráze původ v moravštině či estonštině, jak tvrdí Svěrákovi odpůrci, cítíme, že Úlehla by si za svůj uširvoucí výplod nějaký trest zasloužil.

A protože svoboda uměleckého projevu platí, co se dá dělat, i pro politiky, byla by přiměřeně tučná pokuta za porušení duševního vlastnictví vcelku adekvátní sankcí. A také upomínkou panu Úlehlovi, aby napříště věnoval „asi dvě minuty“ svého času čemukoli, jen ne umělecké činnosti.