Michal Skořepa: ČNB se bude snažit napravit svou největší chybu prognózy

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
2
Fotogalerie

Podle včerejších dat Českého statistického úřadu činil růst spotřebitelských cen v Česku v září meziročně 4,9 procenta. Vyšší hodnoty jsme viděli naposledy v roce 2008; tehdy ale šlo primárně jen o přechodný statistický dopad zvýšení sazby daně z přidané hodnoty.

Oproti meziročnímu srovnání (rok 2020 byl plný velmi nestandardních událostí) je teď ale možná informativnější meziměsíční vývoj a jeho srovnání s tím, co se dělo v letech před covidem.

Z tohoto pohledu byl nárůst mezi letošním srpnem a zářím (+0,2 procenta) zřetelně nad průměrem –0,4 procenta za roky 2018 a 2019. Vysoké aktuální číslo brzdily jen potraviny (velmi kolísavé) a vzdělávání (váhově nevýznamné); všechny ostatní položky zaznamenaly nezvykle rychlý růst (nebo nezvykle mírný pokles).

V pozadí nynějšího vzdouvání cenové hladiny jsou vlivy domácí i vnější. Vnějšími vlivy se rozumí především rychlejší oživení poptávky než nabídky, a to včetně nabídky v mezinárodní zbožové přepravě, dále výpadky těžby nebo výroby některých vstupů, svou roli hraje také celosvětová snaha o dekarbonizaci vedoucí k vyšším cenám energií. Na trzích, kde je to technicky možné, může jít navíc i o efekt spekulativního předzásobování.

Hlavním domácím vlivem je taktéž převis poptávky nad nabídkou, živený navíc dlouhodobě extrémně napjatým trhem práce. K tomu se připojují daňové změny tlačící výše meziroční růst cen konkrétně u alkoholu a tabáku.

Česká národní banka pozoruje historicky možná největší chybu své prognózy: pro září čekala ve svém srpnovém výhledu 3,2 procenta a skutečnost je o téměř dva procentní body vyšší. V následujících týdnech tak od našich centrálních bankéřů nejspíš uslyšíme mnoho ostrých slov o nutnosti inflaci rychle zkrotit, a hlavně uvidíme další rychlé zvyšování úrokových sazeb. Na konci letoška tak repo sazba může snadno skončit nad úrovní dvou procent.

Autor je ekonom České spořitelny

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub