Michal Šnobr: ČEZ si vyčistil stůl dříve než obvykle

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Stanislav Peska

Včera zveřejněné výsledky společnosti ČEZ za třetí čtvrtletí 2011 byly mimořádně špatné. Jsem si jist, že v podobě „holých“ čísel musely mnoho investorů a akcionářů ČEZ pořádně vyděsit.

Meziroční propad čistého zisku za prvních devět měsíců o téměř 35 procent vypadá na první pohled opravdu hrozivě. Nicméně ČEZ v zásadě splnil očekávání trhu na úrovni tržeb, stejně jako na úrovni EBITDA (zisku před započtením úroků, daní a odpisů). A tak se není co divit, že na sebe nakonec plnou pozornost strhlo především ujištění managementu ČEZ, že i přes špatné výsledky ve třetím čtvrtletí očekává splnění vlastního celoročního odhadu čistého zisku na úrovni 40,6 miliardy korun, stejně jako odhadu EBITDA na úrovni 84,8 miliardy korun.

To má určitě svou nemalou váhu vzhledem k tomu, že toto ujištění zaznělo téměř v polovině listopadu. K určitému uklidnění po prvotním rozčarování nad zveřejněnými výsledky přispěl i fakt, že skutečné příčiny rekordně nízkého zisku za třetí čtvrtletí byly nakonec vysvětleny z větší části účetními, nepeněžními operacemi v celkové výši 4,5 miliardy korun. Tyto operace zahrnují především odpis goodwillu prodaného podílu ve společnosti Mibrag a zároveň vytvoření oprávky na akcie maďarské ropné firmy MOL vázané předkupní opcí právě MOL.

Všechny tyto faktory bylo možné očekávat. Místo prvotního zděšení z výsledků lze spíše pokárat trh a jeho analytiky, že s těmito mimořádnými položkami nepočítali, ačkoli byly veřejně známé.

Z toho všeho lze vyvodit jediné: výsledky ČEZ za třetí kvartál se nemá smysl nijak zvlášť vážně zabývat i vzhledem k potvrzení celoročních odhadů ČEZ na rok 2011. V podstatě stačí konstatovat, že si tímto krokem ČEZ na rozdíl od minulých let „vyčistil stůl“ od mimořádných operací již ve třetím čtvrtletí a ne až na konci roku. Sám management firmy nadto potvrdil, že konec roku, k těmto nepříjemným operacím dlouhé roky využívaný, by měl být podobných mimořádných a povětšinou čistě účetních úkonů prost.

I z těchto důvodů je možné brát managementem očekávaný zisk za poslední čtvrtletí roku na úrovni lehce přes 14 miliard korun za reálný, i když vzhledem k minulým rokům řekněme mimořádně optimistický.

V návaznosti na zveřejněná čísla bude zajímavý postoj státu jako hlavního akcionáře k výplatě dividendy v příštím roce. Na jedné straně, pravda, došlo k poklesu zisku, z nějž vychází výplatní poměr dividendy. Na straně druhé je ovšem zřejmé, že tento pokles z velké části způsobily nepeněžní účetní operace, zatímco hotovostní tok peněz zůstal neporušen, ba naopak posílí divesticí Mibragu.

Autor je analytikem J&T