Mnichov žije

zápisník, Štěpán Bruner

zápisník, Štěpán Bruner Zdroj: E15

Vicepremiér Pavel Bělobrádek vytáhl ve při o uprchlické kvóty tradiční český trumf. „Spor o kvóty nám Čechům připomíná historický moment, totiž že se rozhoduje o nás bez nás. Na to jsme velmi citliví,“ řekl deníku Die Welt s odkazem na mnichovskou dohodu. Už jednou Čechům Evropa ublížila, a tak si to nesmí nikdy znovu dovolit.

Nehledě na to, že se tím čtenáři podsouvá přirovnání uprchlíků k nacistické armádě, paralela nesedí. Jako „diktát“ totiž Bělobrádek zřejmě chápe rozhodnutí většiny ministrů vnitra členských zemí a jaksi mu nedochází, že jeho vládní kolega Milan Chovanec o kvótách hlasoval a během jednání ho nikdo v předpokoji nedržel. Současnost nám také oproti historii nabízí možnost se sebrat a odejít. Pokud nám to, že není po našem, připomíná Mnichov, není to německý či evropský problém, ale ryze český. Použil by Bělobrádek stejné přirovnání, kdyby mu otázky nekladla německá novinářka? Odborníci tomu říkají komunikační faul, mně se ale víc líbí výraz podpásovka. A na podpásovky tohoto druhu jsou zase citliví Němci. Jen měla paní redaktorka dost taktu, aby o tom pomlčela.

Pražský deník zavedl takzvané prodejní pytle a experiment – na rozdíl od očekávání autora těchto řádků – neskončil fiaskem. Pár kasiček sice zmizelo, ale lidé si tento způsob distribuce zjevně oblíbili. Snad se časem přidají další vydavatelé a plastové krabičky budou viset na každém rohu jako třeba ve Vídni.