Náš člověk v Barceloně: Čidla versus mobily

Mobile World Congress

Mobile World Congress Zdroj: E15

Mobile World Congress
Mobile World Congress
3
Fotogalerie

Barcelona dnes otvírá brány Světového mobilního kongresu. Během nejvýznamnější události mobilního kalendáře, na níž výrobci prezentují nejdůležitější novinky na další sezonu, jsou k vidění kromě hotových přístrojů i technologie, které budou formovat budoucnost celého odvětví. Katalánská metropole hostí přehlídku operátorů, výrobců hardwaru, mobilních telefonů a technologií již potřinácté a od pořadatelů má slíbeno hostitelství až do roku 2023. 

Letošní, jedenatřicátý ročník by měl představit detaily hyperrychlé datové sítě 5G a jejího možného nasazení do provozu. Například Samsung ji úspěšně prezentoval už během právě skončené zimní olympiády v Pchjongčchangu. Hitem by měly být i sítě a technologická řešení pro internet věcí – IoT.

Nyní je takových sítí na světě v provozu celkem 41 v barvách 23 mobilních operátorů. V Česku jsou hned tři: Sigfox od SimpleCell, NB-IoT od Vodafonu a LoRa jako řešení Českých Radiokomunikací. Sítí pro IoT by globálně mělo dál přibývat, aby pokryly rostoucí poptávku po konektivitě třeba pro chytré domácnosti, domy či rovnou pro chytrá města.

Nízkonapěťových čidel a procesorů by podle aktuálních odhadů asociace GSMA mělo být v těchto sítích kolem roku 2025 napojeno kolem 3,1 miliardy. Napří- klad Huawei je pak ve svých odhadech ještě odvážnější a tvrdí, že je možné se bavit až o stovce miliard globálně „propojených“ věcí.

Zdá se tedy, že mobilní telefon jako symbol propojenosti a „mobility“ ustupuje do pozadí zájmu (byť se na kongresu očekává oznámení řady nových verzí mobilů) ve prospěch nízkonapěťových čidel hlásících, co se s jakým výrobkem či věcí kde zrovna děje. Letošní Světový mobilní kongres končí ve čtvrtek.