Náš člověk v USA Julie Urbišová: Trump 2020

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

„Vyhrajeme toho tolik, že budete z toho vyhrávání až unavení,“ sliboval americký prezident Donald Trump během kampaně. Teď se mu jeho protivníci vysmívají. Tak co, už jste unavení? 

Zrušení a nahrazení takzvané Obamacare bylo Trumpovou prioritou. Republikáni se do systému povinného zdravotního pojištění navážejí od jeho začátku. Návrh zákona, který měl Obamův zdravotní systém nahradit, neprošel nakonec vinou samotných republikánů. Trump nedokázal přesvědčit ty nejzarytější konzervativce. Pro ně byl návrh, který měl zachovat některé zásadní body Obamacare, příliš proti jejich konzervativnímu přesvědčení.

Ačkoliv to zpočátku vypadalo, že téma zdravotního pojištění po tomto fiasku půjde stranou a nová administrativa se vrhne na další ze seznamu volebních slibů – a to daňovou reformu, během víkendu Donald Trump ukázal, že možná nebude zdaleka tak neústupným tvrďákem, za kterého se považuje. Pokud nebudu schopný domluvit se s republikány, udělám dohodu s demokraty. Kdo to kdy slyšel? Demokraté mají samozřejmě z jeho prvního výrazného neúspěchu obrovskou radost a dá se jen stěží očekávat, že mu při dalším snažení půjdou na ruku.

Pro nás Evropany může být americký boj o zdravotní systém nepochopitelný. To, co my bereme jako samozřejmost – tedy pravidelné placení zdravotního pojištění a automatickou účast na systému, považují mnozí Ameri- čané za socialismus hraničící s komunismem. S podobnými názory se potkávám na jihu Spojených států pravidelně.

Lidé kritizující Obamacare volají po starých časech, kdy měli podle svých slov větší nabídku soukromého pojištění, tedy mohli si koupit levnější pojištějí – na druhou stranu v případě, že by se jim skutečně stalo něco vážného nebo potřebovali použít sanitku, či zůstat v nemocnici, toto „malé“ pojištění by nepokrylo téměř žádné náklady.

Vysoké účty jsou běžnou realitou nemocných Američanů. Často za jednu operaci platí ve splátkovém kalendáři i několik let. Pro nás Evropany je kolikrát levnější zaplatit letenku a lékařský zákrok u nás, než stejnou věc naplánovat v americkém bydlišti. Zdejší systém je navíc tak složitý, že mu pacienti a mnohdy dokonce ani pojišťovací agenti sami nerozumí.

Přišel na to už i prezident. Změnit zdravotní zákon je mnohem těžší než podepsat exekutivní příkaz.