Názory odjinud: Jednotná Evropa? Pouhá iluze.

Zdroj: ctk/ap

V Praze jednaly země visegrádské skupiny a přišly se svou troškou do mlýna uprchlické debaty: Evropa prý potřebuje plán B pro případ, že Řekové nadále nedokážou držet příliv uprchlíků na uzdě. Tím plánem je plot mezi Bulharskem a Makedonií. Zatímco slovenský deník N upozorňuje na neslučitelnost plánu s fungováním Schengenu, německý Die Welt si všímá rostoucí osamělosti kancléřky Merkelové v evropské debatě.

Deník N: V4 a Schengen

Slovenské letadlové lodě Ďumbier a Kriváň okamžitě vypluly z Bratislavy a spolu s křižníky Cyril a Metoděj zamířily do Egejského moře. Měly se připojit i ponorky Svätopluk a Pribina, ale uvázly v Gabčíkovu. Na rozkaz premiéra Fica naše flotila ochrání Evropu a u řeckých ostrovů zastaví příval ekonomických migrantů brousících si zuby na slovenské panny a sociální vymoženosti. Fantazie?

Jistě. O moc reálnější ale není ani spojení dvou požadavků pražského summitu V4: zachování Schengenu a zbudování plotu chráněného evropskými jednotkami na hranicích Bulharska a Makedonie. Nemůžete čekat pokračování Schengenu, jestliže jednoho člena vyhodíte, zemi izolujete a uděláte z ní velký uprchlický tábor. Řecko je v tom tentokrát nevinně. Nedodržuje pravidla Schengenu, ale hlavně proto, že je dodržovat nelze. Mořská hranice se nedá uhlídat, budování hotspotů je nekonečný příběh.

Pravidla Schengenu nedodržela žádná země, všichni uprchlíky posílali dál a potom jejich vládní politici postavili ploty, aby ukázali, jak jsou tvrdí. Plot funguje, jen dokud existuje možnost ho obejít. V Řecku utečenci nebudou mít podmínky k životu, a jestli se jim do cesty postaví plot, časem ho povalí nebo se přeplaví do Itálie, která jim v tom také nezabrání. Takže bude třeba izolovat i Itálii. Schengen realizaci plánů V4 nepřežije a Slovensko bude mezi těmi, kdo na to doplatí nejvíce.

Der Standard: Ploty vzhůru

Takže plán B. Plán A je mrtvý. Společné evropské řešení pohybu uprchlíků nebude. To se v posledních dnech ukazuje čím dál jasněji. Může za to EU jako taková, ale mnohem více jednotlivé členské státy. Ty stále cítí odpovědnost jen vůči sobě samým. Z evropského společenství dělají něco, co si označení společenství vlastně vůbec nezaslouží. Solidarita neexistuje. Ani s uprchlíky, ani se státy, které čelí hlavnímu náporu. Koordinované rozdělení uprchlíků nebude.

„Společenství“ se chová podle motta: Kdo přijme uprchlíky, může si za to sám a má se sám starat. To musí pochopit i kancléř Werner Faymann. Jemu je třeba přičíst k dobru, že dlouho držel prapor evropské myšlenky a chtěl věřit na její dobré jádro. S nakažlivým optimismem stál za utopickou myšlenkou, že by v Evropě mělo být možné společně sdílet migrační břímě a pomáhat lidem v nouzi, kteří utíkají před válkami ve svých zemích. Kdyby Evropa spolupracovala, nebyl by tu migrační problém, ale výzva, již by bylo možné zvládnout, aniž by nějaká země byla nepřiměřeně zatížena. Ale taková Evropa není. Evropa je sumou jednotlivých zájmů.

Teď ukázal Merkelové záda i Faymann, aby se podřídil politickému mainstreamu. Takže plán B. Každý za sebe, všichni proti všem. Zatímco v Sýrii se dál bombarduje a vraždí, v Evropě se rozhořela mezi státy soutěž o to, kdo si udrží uprchlíky dále od těla.

Die Welt: Merkelová izolovala Německo

Do historie evropské vrcholné diplomacie patří takzvaná zadní místnost. V ní se scházejí měnící se šéfové vlád, aby našli společný postoj, v kritickém případě aby dostali kolegy pod tlak, případně aby vůbec zjistili, na koho je možno pro společnou věc vsadit. Výstupem pak bývá lepší pozice pro vítěze, ale i snesitelný kompromis pro poraženého. Německo proti tomu nikdy nemělo námitek. Naopak samo praktikovalo soukromou diplomacii a postranní rozhovory.

Po sjednocení země pak většinou pělo hymnu německo-francouzského přátelství. A zdvořile naslouchalo menším členům EU. Nyní je tomu podobně, ale tentokrát v neprospěch spolkové vlády. Všechny důležité východoevropské země využily visegrádského fóra, aby se postavily proti běženecké politice kancléřky. Špatné pro Angelu Merkelovou je, že na evropském summitu se k nim připojí další země. Nikdy od vzniku evropského společenství nebylo Německo v Evropě tak osamoceno.
Velkou měrou k tomu přispěla tvrdohlavost Merkelové.