Názory odjinud: Soumrak zkušených

Bernie Sanders

Bernie Sanders Zdroj: reuters

Kdyby bylo možné soudit z prvních dvou klání o stranické nominace do amerického prezidentského boje, politická zkušenost je spíše hendikep. V New Hampshire uspěl kraválový republikán Donald Trump a otevřený socialista mezi demokraty Bernie Sanders (na snímku). Zklamání amerických voličů z tradičních politiků je zjevné. Jak ovšem přísně napsaly Los Angeles Times, to je pouze vysvětlení, ne omluva.

The New York Times: Test pro Clintonovou

Jednu z demokratických předvolebních debat ukončila Hillary Clintonová slovy ze Star Wars „Nechť vás provází síla“. Ještě před primárkami v New Hampshire, kde se její prohra s Berniem Sandersem očekávala, ovšem Clintonová dost flirtovala s temnou stranou síly. Osm let poté, co svými útoky na Baracka Obamu překročila dosud respektované hranice, se její tým pustil do nevybíravých ataků na Sanderse, který se ukázal být tvrdším oponentem, než se čekalo.

Clintonová přitom věděla, že v New Hampshire prohraje, ale neměla důvod panikařit – v mnoha následujících střetnutích bude míst jasně navrch. Navíc je toho hodně, co může říkat o sobě, místo aby svůj tým pobízela k útokům na Sanderse. Ten sázel na to, že Sandersovo vítězství bude alespoň nepříliš výrazné, ale i tato naděje byla mrtvá dost dlouho před úterkem. A řeči o personálních otřesech v týmu (kandidáti vždycky obviňují z prohry nejdříve své týmy) také nepřidaly na morálce lidem, kteří strávili dlouhé hodiny tvrdou prací v New Hampshire.

Zásadní je, že v New Hampshire se bojuje jen o kapičku z celého hrnce delegátů, kteří jsou zapotřebí k získání nominace. Pro kandidáty, kteří jdou dál, je podstatné nepouštět si tyto výsledky příliš k tělu.

The Huffington Post: Rasista a demagog

Republikánští voliči v úterý v primárkách jasně vyslovili svou vůli: za prezidenta Spojených států chtějí realitního mogula a hvězdu reality show Donalda Trumpa. Byznysmenovo výrazné vítězství mezi mnoha zkušenějšími a vyspělejšími kandidáty je neuvěřitelným obratem z pohledu strany, která před čtyřmi lety, poté co se jí nepodařilo sesadit Baracka Obamu, slibovala, že se více otevře menšinám.

Místo toho dostala strana xenofobního demagoga, který už urazil v podstatě každého, a dokonce si vysloužil otevřenou podporu od hnutí bílých rasistů. Trump porazil široké pole zkušených kandidátů včetně stávajících guvernérů New Jersey a Ohia a bývalého guvernéra Floridy. Všichni vypadali, že jim jde více o boj mezi sebou než o snahu snížit vedení dlouhodobého lídra průzkumů veřejného mínění. Trump za sebou nechal i dva ctihodné republikánské senátory. Úterní sdělení zaznělo jasně: voliči, kteří mají plné zuby demokratů i republikánů, touží po nekorektním outsiderovi, jenž není vázán žádnými speciálními zájmy ani bohatými dárci a který by možná mohl rozbít věčný pat ve Washingtonu.

Po oznámení kandidatury se mnozí straničtí představitelé i další rozumbradové Trumpovi smáli a jeho snahu vnímali jako komický spektákl. Časem Trump ukázal, že se všichni mýlili. Trumpovým skutečným odkazem, ať už nominaci získá nebo ne, bude zřejmě škoda, kterou napáchal na republikánské značce. Jakkoli dokáže získat sympatie davů v primárkách, je Donald Trump stále velmi nepopulární mezi masou řadových voličů, kteří nakonec rozhodují v obecných volbách.

Los Angeles Times: Trump vítězí

Před primárkami v New Hampshire analytici čekali vítězství Donalda Trumpa a Bernieho Sanderse. Takže to vyšlo. Ale výsledky přinesly i překvapení. Výhra Donalda Trupmpa je hrozivý výjev. Republikáni i nezávislí voliči, kteří vybrali Trumpa, vložili své naděje do demagoga bez zkušeností s vládnutím, který démonizuje minority, ponižuje ženy a proti podezřelým z terorismu slibuje znovuzavedení waterboardingu a „ještě něco sakra horšího“.

Že jeho voliče pohánějí zklamání z práce profesionálních politiků, je sice vysvětlením jejich chování, ale nikoli omluvou. Ovšem jestliže voliči v republikánských primárkách naplnili jednu předpověď – Trumpovu výhru –, ignorovali jinou: že zredukují startovní pole na tři koně – Trumpa, Cruze a jediného představitele stranického „establishmentu“ Marka Rubia. To se nestalo. Rubio i Cruz skončili daleko za guvernérem Ohia Johnem Kasichem.

I Kasich je konzervativec a Obamův kritik. Má ale zkušenosti a ví, co znamená kompromis. V mnoha ohledech je Kasich Antitrumpem. Dlouho se ozývají stížnosti, že předsunuté primárky v Iowě a New Hampshire kazí nominační proces tím, že mohou vyřadit některé kandidáty ještě předtím, než dostanou šanci se předvést. Ale přinejmenším letos tyto státy projasnily demokratickou i republikánskou soutěž, aniž by předčasně pročistily pole.