Patrik Rožumberský: Inflace cenově přibližuje Česko Západu. V zahraničí nakoupíme levněji než dřív

Kupní síla Čechů se nejvíce zvedla při cestách do Turecka

Kupní síla Čechů se nejvíce zvedla při cestách do Turecka Zdroj: Omer Unlu, Flickr.com (CC BY 2.0)

Čerstvá čísla o šestnáctiprocentní květnové inflaci potvrdila, že letos citelně zdražuje téměř vše kolem nás a cestování do zahraničí není výjimkou. Zvedly se náklady na samotnou cestu, na ubytování i ceny v zahraničních obchodech a službách. Vše je ovšem relativní. Zvyšují se totiž i útraty, které Češi realizují v souvislosti s dovolenou v tuzemsku. A právě tempo zdražování zboží a služeb v cizině ve srovnáním s domácím je jedním ze dvou faktorů, které ovlivňují kupní sílu koruny v zahraničí.

Pokud ceny doma rostou rychleji než za hranicemi, kupní síla koruny se zvyšuje. Druhým faktorem je kurz koruny. Pokud koruna vůči cizí měně zpevňuje, přirozeně roste i její kupní síla v zahraničí. 

Loni a předloni byla možnost strávit dovolenou v zahraničí kvůli pandemii značně omezená. Letošek přináší v tomto směru návrat do normálu. Je tak namístě otázka, jak se za uplynulé tři roky posunuly cenové relace mezi Českem a zeměmi, kam Češi nejraději cestují. Zaměřme se na jedenáct nejnavštěvovanějších zemí Evropy, Egypt a na Tunisko.

Asi není velkým překvapením, že inflace v tuzemsku rostla rychleji než ve všech evropských zemích, a to s jedinou výjimkou. Tou je Turecko, k němuž pak můžeme přiřadit i obě africké země. Za stejný časový úsek koruna zároveň posílila proti měnám všech zkoumaných zemí. Z těchto srovnání pak vyplývá, že se kupní síla koruny od roku 2019 zvýšila v Čechy nejoblíbenějších destinacích bez výjimky. Platí to tedy i pro Turecko a africké země, v nichž si čeští turisté polepšili i přes relativně rychlejší růst tamních cen zásluhou prudšího posílení koruny vůči měnám těchto zemí. V Turecku to bylo dokonce ze všech zemí nejvíce, když se zde kupní síla koruny zvedla o téměř 70 procent. 

V pořadí zemí s největším přilepšením za uplynulé tři roky, a to mezi 25 a 15 procenty, následují Maďarsko, Řecko, Francie, Chorvatsko a Itálie. S menšími, ale stále dvoucifernými přídavky mohou Češi počítat i při nákupech v Rakousku, Německu a ve Španělsku. Mezi osmi a 10 procenty činí přilepšení na Slovensku, v Bulharsku a v Egyptě a na samotném konci žebříčku se nachází Tunisko, v němž se kupní síla koruny zvýšila jen o necelá dvě procenta. Ve výše jmenovaných evropských zemích v průměru došlo ke zvýhodnění tamních nákupů oproti tuzemským o více než pětinu, bez zahrnutí Turecka pak o stále slušných čtrnáct procent. To už by mohlo přimět turisty z Česka k úvahám, proč si v zahraničí nepořídit některé zboží či služby nad rámec běžných turistických nákupů. 

Navíc zásluhou rychlého růstu kupní síly koruny v posledních letech už vyjdou letos nákupy v zahraničí levněji než u nás. Za evropské země se konkrétně jedná o rozdíl ve výši 12,5 procenta. Jinými slovy, za tisíc korun může letos Čech v zahraničí nakoupit koš zboží a služeb, který by ho doma stál 1125 korun. Opět přitom musíme brát v potaz, že se jedná o průměr, který je vážený návštěvností zemí ze strany českých turistů.

Obecně platí, že země na východ od Česka s výjimkou Slovenska jsou pro tuzemce stále levnější, zatímco země na západ zůstávají dražší, i když s menším odstupem. Z tohoto pohledu ukazuje vysoká tuzemská inflace i svoji přívětivější stránku: přibližuje Česko cenové úrovni západních zemí.

Autor je analytik UniCredit Bank