Pavel Otto: Depolitizace

Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona

Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona Zdroj: ctk

Opozice souhlasí s návrhem služebního zákona tak, jak ho přepracovala koalice. Prezident Zeman a odborový předák Středula ale brblají kvůli ustavení pozic politických náměstků, podle hlavy státu „budižkničemů“.

Zkusme si představit, jak by odpolitizovaná státní správa vypadala. Strany, které po volbách sestaví vládu, dosadí na rezorty pouze ministry s hrstkou spolupracovníků, na něž nepolitičtí náměstci udělají dlouhý nos. Proč ne, když ministři mají funkce jisté maximálně na čtyři roky, zatímco úředníci jsou prakticky nesestřelitelní. Pokud se volá po odpolitizování státní správy, jak je poslední dobou módní, asi by bylo dobré politické strany rovnou zrušit. Zemi by řídili takzvaní odborníci v čele s generálním ředitelem státní služby a nikdo by jim do toho nekecal. Tedy snad jedině Zeman, Středula a nejspíš i Babiš.

Mimochodem, o podnikatelské aktivity šéfa hnutí ANO se začne zajímat Evropský parlament. Někteří jeho členové se v rámci veřejného slyšení budou ptát kandidátky na českou eurokomisařku Věry Jourové na její vztah právě s Babišem. A přitom třeba i na to, jak může být vicepremiér a ministr financí ještě majitelem kolosu Agrofert. Že to někomu vrtá hlavou, nepřekvapuje.

Jana Nečasová, dříve Nagyová, se rozloučila s ODS. Prý se vůči ní zachovala slabošsky. Nečasová zareagovala na nedávnou výzvu předsedy partaje Fialy, aby zvážila své členství. Pokud člověk vleze do nějaké strany, tak i proto, aby se jej, bude-li třeba, zastala. A to modří v tomto případě opravdu neudělali.