Pavel Otto: Pracující lid

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Vojtěch Filip, předseda KSČM Zdroj: ctk

V souvislosti s výročím komunistického převratu z roku 1948 je zase slyšet o pracujícím lidu. „Socialismus je diktaturou pracující většiny nad vykořisťovateli,“ hřímal u hrobu Klementa Gottwalda na Olšanech jeden z příznivců tvrdého jádra rudých. Ti se sešikovali v uskupení KSČ 21, jež se netají kritikou KSČM. O jejím šéfovi Filipovi a dalších špičkách partaje hovoří jako o líných papaláších, pro něž jsou zájmy pracujících druhořadé.

Na akci překvapivě chyběla komunistická poslankyně a pražská zastupitelka Semelová, která Vítězný únor považuje za zahájení ekonomicky nejúspěšnější etapy v historii země. Politička přezdívaná Rudá Marta asi usilovně přemýšlí, zda radikální odnoži nabídne svůj revoluční zápal.

Pokud snad někteří pracující pochybují o KSČM, mohou si vsadit na to, že jejich zájmy urputně hájí nepolitici z ANO, protože na rozdíl od politiků makají. Tak třeba poslanec a místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner, který se v minulém volebním období proslavil jízdami služebním vozem načerno, má tolik práce, že nestíhá přispívat do tamní Osmičky.

V jedné z rubrik posledního vydání měsíčníku, kam měl stejně jako zástupci dalších stran napsat svůj názor, vyšel prázdný sloupec. Ani přes opakované urgence text do termínu uzávěrky nedodal, vysvětlila redakce. Když se to hnutí Andreje Babiše ovládající radnici dozvědělo, okamžitě zastavilo distribuci a za čtvrt milionu korun nechalo číslo už s Fichtnerovým příspěvkem přetisknout. Jeho lajdáctví prostě zaplatili daňoví poplatníci. A šéfredaktor prostě na hodinu vyletěl.