Pavla Palaščáková: Fidesz, nebo Jobbik?

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Maďarské volební komisi se včera nedařilo sečíst pár posledních hlasů odevzdaných v nedělních volbách. Není divu, šlo o rizikovou práci. Premiér Viktor Orbán toužil po opětovném získání dvoutřetinové většiny, díky níž by mohl do ústavy zařadit třeba povinný hold králi Štěpánovi při příchodu do zaměstnání. Šéfovi strany Fidesz se nedá upřít, že to s lidmi umí a dokáže k nim být štědrý. Těžko se však zbaví podezření, že si chtěl výsledek pojistit i jinými praktikami.

Náhlé stavební práce v místě mítinku opozice, hromadné přehlašování voličů do jiných okrsků, přesvědčování ze strany zaměstnavatelů, strach lidí bavit se s médii a podezřele dlouhé sčítání mi připomínají hlasování na Ukrajině. Jeden by přitom myslel, že osud této země a jejích „řádně“ zvolených politiků je dostatečnou výstrahou.

Z Budapešti ale přicházejí ještě varovnější signály. Voliči, pro něž je Orbán příliš vlažným nacionalistou, vylepšili postavení Jobbiku, což zajisté potěšilo sousední země s početnou maďarskou menšinou.

Doma v rámci kampaně extremisté slibovali posílení bezpečnosti, k čemuž by mělo pomoci zavedení četníků. V praxi by to patrně znamenalo příležitost pro chlápky z nechvalně proslulé a soudem rozpuštěné Maďarské gardy nerušeně se vyřádit v romských osadách.

Partaj lákala i na plán exportu vězňů do zahraničí, především do Ruska. Na to snad prozatím nedojde. Aby však Fidesz zastavil další růst Jobbiku a příště na tom netratil, bude se muset politice radikálů více přiblížit.