Pavla Palaščáková: Hliník a pytle na ořechy

Tisíce požárníků, policistů a vojáků v této spolkové zemi jsou podél řeky v plné pohotovosti v očekávání kritické fáze povodní. Od dnešního dne budou na hrázích hlídky ve dne v noci.

Tisíce požárníků, policistů a vojáků v této spolkové zemi jsou podél řeky v plné pohotovosti v očekávání kritické fáze povodní. Od dnešního dne budou na hrázích hlídky ve dne v noci. Zdroj: ctk

Povodně způsobily zatím těžko vyčíslitelné škody a potvrdily platnost středoevropské poučky: pokud je možnost, berte, využití se už najde.

S postupem záplav po proudech řek se mi vybavila zkazka, kdy si soused nechal do nemocnice od příbuzných donést imbusový klíč. Potřeboval na záchodě odmontovat kryt, jenž ho dělil od velké role toaletního papíru.

V Praze a Bratislavě se lidé pokusili rozebrat protipovodňové zábrany. To je vzhledem k jejich materiálu celkem očekávatelný čin. V Maďarsku stěny nemají, na řadu tak přišly pytle na písek. Dvě ženy jich chtěly několik desítek odnést, aby do nich uskladnily ořechy. Teď mohou ve vězení čtyři měsíce dumat, k čemu by se ještě „šikly“.

Prezident Ivan Gašparovič šalamounsky vyřešil problém s kritizovaným návrhem na povinné hlášení delších pobytů Slováků mimo vlast.

Zákon vetoval kvůli zmatkům, prý se mu ale líbí. Vysvětlil proč: „Ohlášení pobytu může pomoci k ochraně občana v zahraničí při rozmáhajícím se obchodu s lidmi, hlavně při páchání násilí na něm, pokud státní orgány budou mít vědomost o státě a místu jeho pobytu.“

Když na to přijde, dokážou být vynalézaví i Seveřané. Švédským vlakovým průvodčím a strojvůdcům, které teď trápí teplé počasí, vadil zákaz nošení kraťasů. Někteří proto do práce přišli v sukních. A je klid.

Mluvčí zaměstnavatele vzkázal, že chce, aby vypadali „upraveně“. Zakázat mužům ženské oblečení však prý nikdo nemůže, protože by šlo o diskriminaci.