Piráti jdou do politiky s přiznanou naivitou

Vůdce pirátů. Andreas Baum slibuje
internet zdarma pro všechny

Vůdce pirátů. Andreas Baum slibuje internet zdarma pro všechny Zdroj: reuters

V mikině s kapucí, s patkou na stranu a polepeným macbookem v podpaždí nevypadá Andreas Baum zrovna jako politik. Spíše byste řekli, že je to typický berlínský freelancer, jehož kanceláří je některá z kaváren ve čtvrti Kreuzberg nebo Friedrichshain. Tenhle mladík a další jemu podobní ale už brzy zasednou v berlínské Červené radnici.

V nedělních volbách totiž jeho pirátská strana, za kterou kandidoval jakožto jednička, získala devět procent hlasů. Ačkoli starostou bude už potřetí v řadě oblíbený sociální demokrat Klaus Wowereit, je to právě Baum a jemu podobní, kdo je skutečným vítězem letošních zemských voleb ve státě Berlín.

„Když na něco neznáme odpověď, zeptáme se ostatních na internetu“ – s takto přiznanou naivitou vstupují piráti poprvé v historii do německé zemské vlády. Nedostatek zkušeností je pochopitelný – jejich strana vznikla teprve v minulých volbách. Mají veliké ambice, je ale otázka, kolik z nich dokážou prosadit.

Pro začátek by měl každý Berlíňan získat bezplatný přístup k internetu a počítačově negramotní kurz k tomu. Na síti by Piráti chtěli realizovat ideu takzvané „tekuté demokracie“, kdy občané o politických otázkách hlasují na internetu. Na webu vznikl také program strany, dali ho dohromady sami členové a podle toho vypadá: je sice pestrý, chybí mu ale hlavní programová teze.

Volební výsledky v BerlíněVolební výsledky v Berlíně | reuters

„Na některých místech máme stále mezery a musíme se dál vyvíjet. Budeme se zabývat všemi tématy. Neříkáme, že nemáme na věci, co nejsou v našem programu. Ale uděláme si názor společně s našimi členy,“ řekl v interview pro DPA Baum. Jinými slovy: na politiku nováčků si teprve počkejme.

Svým zjevem připomínají piráti Zelené v sedmdesátých letech. Tehdy to byli Zelení, kdo na hlasování Bundestagu chodili ve vytahaných svetrech, nyní nosí Jürgen Trittin a spol. slušivé obleky a stali se politickým mainstreamem. V roli rebelů je nahrazují piráti. Pro Zelené je úspěch Piratenpartei varováním – nejsou zdaleka jedinou alternativou k SPD a spanilá jízda skrz průzkumy veřejného mínění kolem třiceti procent je už jenom vzpomínka na takzvané Fukušimské jaro.

Pro světáka Wowereita nebylo vítězství v levicově naladěném Berlíně ničím těžkým. Třetí vítězství v řadě ale vzbuzuje šeptandu uvnitř SPD a někteří o něm mluví jako o budoucím sociálnědemokratickém kandidátovi na kancléře. Na rozdíl od soudruha Sigmara Gabriela a jemu podobných umí totiž něco, co oni ne. Vyhrávat.