Portugalské drama: přihodit, či oddlužit?

Čeká je stav nouze. Nespokojení státní zaměstnanci
protestují v Lisabonu proti vládním úsporným opatřením. Zatím marně.

Čeká je stav nouze. Nespokojení státní zaměstnanci protestují v Lisabonu proti vládním úsporným opatřením. Zatím marně. Zdroj: reuters

Nad Portugalskem, které je od května závislé na finanční pomoci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, se stahují mraky. Den „D“ může nastat už za čtrnáct dní. V polovině listopadu představí totiž unijní inspektoři posudek, nakolik se periferní ekonomice v jihozápadním cípu kontinentu daří plnit úsporná opatření, jež se stala podmínkou pro vyplacení záchranných půjček.

Pokud bude zpráva kladná, může se Lisabon těšit na další „dávku“: z balíku 78 miliard eur od členů euroklubu, Evropské komise a MMF dostal zatím 30,5 miliardy. Bude-li verdikt záporný, čeká Portugalce – a s nimi celou EU – nejspíš řecká cesta.

„Portugalsko musí být oddluženo,“ tvrdí už nyní americký ekonom Kenneth Rogoff. „Jiná možnost neexistuje,“ dodává.
Ještě v polovině srpna byli kontroloři spokojeni. Podle jejich názoru se Portugalci na rozdíl od Řecka snažili v prověřovaném období opravdu šetřit. Teď se ale situace změnila. Trhy daly opět najevo, že dýchavičné desetimilionové ekonomice nevěří.

Stalo se poté, co ratingová agentura Moody’s snížila hodnocení řady tamních bank. Úroky ze státních dluhopisů vyletěly nahoru, přibyla předpověď, že jižany postihne v nadcházejícím roce mnohem výraznější prohloubení recese, než se čekalo. Hrubý domácí produkt má klesnout o 2,8 procenta, což by byl nejhlubší propad od roku 1974. Na vině jsou, jak jinak, řezy, jež podvazují růst.

Premiér Pedro Passos Coelho pohrozil národu stavem nouze. „Budeme se muset omezit i v roce 2015,“ zdůraznil. Analytici se shodují, že zachází ještě dál, než požadovali věřitelé z unie a MMF. „Srazit schodek rozpočtu na 5,9 procenta se mu letos podaří,“ uvedl José Maria Brandao de Brito z největší soukromé banky BCP Milennium.

Jenže problém jsou měsíce s datem 2012. „I když se povede ušetřit, bude to k ničemu, když bude v Evropě stoupat riziko recese,“ řekl de Brito.

Problémové země eurozónyProblémové země eurozóny | Eurostat

Záporný růst, vysoké mzdy, nevzdělanost

Portugalská ekonomika budí pochybnosti řadu let. Navzdory ujišťování bývalé socialistické vlády premiéra Josého Sócrata skončila země pod jeho vedením jako druhá v pořadí pod spásným deštníkem společné měny, zřízeným pro pacienty, kteří se nepostaví sami na nohy.

Půl roku poté stojí země zase na rozcestí. A třebaže se vláda Pedra Passose Coelha snaží veškeré katastrofické scénáře, jako jsou nová žádost o příspěvek nebo osekání dluhu, úporně zavrhnout, existuje několik faktorů, které podrážejí těmto snahám nohy.

S hrubým domácím produktem na hlavu, který obnáší 22 tisíc dolarů ročně, je Portugalsko nejchudší výspou západní Evropy. Znalci mluví o chudobinci. Hospodářský výkon spadl z někdejších 80 procent unijního průměru na 70 procent. Není to záležitost posledních dvou let. Už v době před vypuknutím finanční a hospodářské krize rostla portugalská ekonomika nejpomaleji ze starých členů EU. A bude hůře, v nadcházejícím roce má jít hrubý produkt dále ke dnu. Nezaměstnanost činí 12,3 procenta, v roce 2013 už to má být 13,5 procenta.

Přitěžující okolností je výrazná ztráta konkurenceschopnosti. Mzdové náklady stouply v letech 1999 až 2010 silněji než v Německu. Díky tomuto vývoji se práce na jihozápadě Evropy prodražila a přestala být atraktivní, tisíce pracovních míst se stěhovalo z Portugalska do zahraničí. Mezeru v podobě příchodu silných nadnárodních firem se nepodařilo zaplnit. Důvod je prostý: sotva 30 procent Portugalců má vyšší stupeň školního vzdělání, jen patnáct procent má ukončenou vysokou školu.

Vláda ořezává, prezident varuje

Snižování schodku rozpočtu veřejných financí, k němuž se Portugalsko zavázalo, má zabrat dvě volební období. V tomto čase se mají výdaje státu ztenčit o 40 procent. Státní zaměstnanci a důchodci s příjmy nad tisíc eur přijdou o vánoční náhrady, pro mnohé skončí 13. a 14. platy. Pracující budou dělat o půl hodiny denně déle. DPH se zvedne na 23 procent. Ozval se však prezident Anibal Cavaco Silva. Upozornil, že každá oběť má své meze. Statistiky mu daly za pravdu: v září klesla spotřeba domácností o 4,4 procenta, 45 procent Portugalců si letos nekoupilo nové oblečení.