Před rokem zemřel Usáma bin Ládin. Válka s terorem trvá

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

V úterý uplynul rok od chvíle, kdy americké speciální jednotky zabily v Pákistánu Usámu bin Ládina považovaného za vůdce teroristické organizace al-Káida. Americký prezident Barack Obama při té příležitosti přiletěl na překvapivou návštěvu Afghánistánu. Svým projevem na základně Bagram však příliš nenadchl, a to ani list The New York Times, který bývá k Obamovi shovívavý.

USA Today: Zůstaňme ve střehu

Od chvíle, kdy jednotky SEAL zabily Usámu bin Ládina, uplynul rok. Ta událost v sobě nesla náboj definitivy. Veřejný nepřítel číslo jedna, zosobnění mezinárodního terorismu a americké zranitelnosti, je mrtvý. Byl to velký úspěch, který do tragédie z 11. září 2001 vnesl trochu spravedlnosti.

Přesto tímto úspěchem nic neskončilo, jak správně upozornil i prezident Obama na své překvapivé návštěvě Afghánistánu. Zabití bin Ládina bylo strategickým triumfem a ukázkou toho, že válka s terorismem se mění: posouvá se od velkých pozemních válek s mlhavými cíli, tragickými náklady i nezamýšlenými dopady k jasnému a jako břitva ostrému zadání: zdecimovat bin Ládinovu al-Káidu.

Obama ve své řeči znovu zdůraznil, že bojová role USA skončí s rokem 2014, a není pochyb, že široká vojenská přítomnost bude poté nahrazena útoky bezpilotních letadel a jinými protiteroristickými opatřeními mířenými proti al-Káidě. Ale al-Káida zůstává významnou a metastázující hrozbou, takže ani tato změna strategie není receptem na rychlé a jisté vítězství.

Má ale něco, co předchozí strategie postrádala: jasně definovaný cíl. Ten bude naplněn, až zemře poslední z autorů útoků z 11. září a až si al-Káida uvědomí, že útočit na Spojené státy je jen sebezničující.

The New York Times: Promarněná šance

Prezident Obama promluvil v Afghánistánu téměř po roce – na základně Bagram u příležitosti výročí zabití Usámy bin Ládina. Bílý dům projev připravil jako velkou událost, ale prezident promrhal šanci jasně vysvětlit svou strategii, jež by zastavila válku, po jejímž konci zoufale touží všichni Američané.

Obama zopakoval svůj závazek, podle nějž americké bojové jednotky opustí Afghánistán na konci roku 2014, zatímco afghánské jednotky budou už mnohem dříve připraveny převzít primární odpovědnost za boj proti Tálibánu. Ale řeč frustrujícím způsobem selhávala v detailech.

Obama nijak nevysvětlil, jak chtějí USA a jejich partneři vylepšit systém výcviku afghánských sil. Neřekl ani, co má v plánu afghánský prezident Hamíd Karzáí, aby se konečně postavil korupci a neschopnosti, jež se staly poznávacími znameními jeho vlády. Právě kvůli nim se jeho režim zcela odcizil svým občanům, které tak vhání do náruče Tálibánu.

Náš list dlouho podporoval válku v Afghánistánu jako bolestný, ale nezbytný boj, jenž zajistí, aby al-Káida už nikdy nedokázala sebrat síly na další útok proti Spojeným státům. Nyní však stále více rostou naše obavy, že prezident Obama nemá jasnou politiku, jež by zabránila zhroucení afghánského státu těsně poté, co Američané odejdou.