Proč je dobré mít předsedu Ústavního soudu

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu Zdroj: E15 Michael Tomeš

Smrt Putinovi! mohl by si na Facebook napsat předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, a ještě před pár dny by nám to nejspíš přišlo jako poněkud absurdní výlet do alternativní reality. Dnes už je to jen publicistické shrnutí dvou původně mimoběžných událostí, které se na chvilku seběhly, aby se jejich cesty zase rychle odebraly kamsi do historie. Doba je rychlá a potrhlá.

Zmínka o Facebooku nám zde slouží jen jako nástroj obrazotvornosti a odkazuje k údajnému rozhodnutí společnosti Meta, vlastníka sítí Facebook, Instagram nebo WhatsApp, nadále v některých zemích nepostihovat například výzvy k násilí na Putinovi nebo Lukašenkovi. „V důsledku ruské invaze proti Ukrajině jsme dočasně umožnili vyjádření politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování,“ uvedl mluvčí Zuckerbergovy společnosti Meta. Poslední vyjádření Pavla Rychetského do toho rámce hezky zapadají a zastavíme se u nich blíže.

„Co řeknu, je drsné. Líbil by se mi jakýkoliv způsob. Neprotestoval bych, kdyby zvolili jakýkoliv způsob, jak se ho zbavit,“ řekl Rychetský ve vysílání České televize. Ruského prezidenta označil za nebezpečí pro celý civilizovaný svět, když použil mimo jiné slova válečný zločinec a vrah. Nemůže snad existovat političtější postoj, jak o nich mimochodem mluví společnost Meta. Na zvážení je, zda vyjádření politických postojů očekáváme od vysokých představitelů justice.

Pavla Rychetského má za jeho výlety do politiky v posledních letech společnost ráda. Sám se nikdy role politika úplně nevzdal. Dokonce si pro Ústavní soud vytvořil kategorii „třetí komory parlamentu“, jak občas sám rád říká, aby zdůraznil jeho výlučné postavení tak trochu mimo justici a tak trochu na pomezí politiky. A z této pozice k nám pak promlouvá.

Rychetský byl jako politik dlouholetým souputníkem Miloše Zemana. Byl členem ČSSD v době zemanovského vzestupu, seděl za ni v Senátu, v Zemanově vládě byl místopředsedou a ministrem spravedlnosti, dokonce se uvažovalo, že se v roce 2003 stane kandidátem ČSSD a tehdejší vládnoucí koalice na prezidenta, ještě v roce 2015 ho jako svého důstojného nástupce označoval Miloš Zeman – už v úloze prezidenta.

Pak se samozřejmě mnohé změnilo, přesněji řečeno se změnilo úplně všechno. Vznikl jakýsi anti-Zeman Rychetský, který se ostře pustil mimo rámec činnosti Ústavního soudu a kritizoval Miloše Zemana za „kohortu panošů“, která ho obklopuje, Jiřího Ovčáčka by prý měl na hodinu vyhodit a podobně. To bylo před čtyřmi lety.

Válka na Ukrajině to všechno jen znásobila a učinila daleko transparentnějším. Když nyní Miloš Zeman patří k nejhlasitějším zastáncům tvrdších sankcí, vyvěšuje na nádvoří Pražského hradu ukrajinské vlajky a oznamuje udělení nejvyššího státního vyznamenání Volodymyru Zelenskému, tak úplně mu jeho obrácení nevěříme.

U Pavla Rychetského je to jinak. Samozřejmě, že bychom za normálních okolností měli pozvednout obočí, pokud by se nejvyšší justiční činitel v zemi tak ostře pustil do hodnocení světových státníků. A to bez ohledu na to, že jako člověk může mít a nejspíš i má Pavel Rychetský pravdu. A že to nejspíš nakonec bude potvrzeno i černé na bílem rozsudkem mezinárodního trestního tribunálu. Jenže doba normální není a jen tak nebude. Pokud tomu nevěříte, napište na Facebook „Smrt Putinovi!“ a uvidíte, co se (ne)stane.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko popřál dvěma snoubencům vše nejlepší do života

Video placeholde
• Twitter