Putinův místodržící Dmitrij Medveděv přestal prodávat liberální iluzi

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv Zdroj: reuters

Místo špionáže pro KGB raději ilegálně sbíral desky Deep Purple. Místo obdivování SSSR vzýval klasickou demokracii. Místo státního dirigismu ruský prezident Dmitrij Medveděv ordinoval trh. Po liberálním závanu ale opět z Kremlu přichází mráz.

Z postoupení ruského prezidentství zpět Vladimiru Putinovi jsou nejspíš nejnešťastnější takzvané Medveděvovy dívky. Pro svůj idol by udělaly cokoliv. Když Medveděv vyhlásil tažení proti alkoholismu, nabízely striptýz za to, že kolemjdoucí popíjející Moskvané vylijí obsahy svých lahví do kanálu.

V polovině září spoře oděné blondýnky po vzoru Marilyn Monroe zpívaly pod okny Kremlu „Happy Birthday, Dear President“. A ještě mu jako symbol jeho éry daly speciální iPhone. „Je to symbol modernizace, kterou šíří prezident do všech sfér ruského života,“ nechala se slyšet jedna z obdivovatelek. Teď se ukazuje, že liberální image Medveděva byla jen čtyřletou iluzí, po které nastoupí opět konzervativní kurz Vladimira Putina. Za přenechání Kremlu svému mentorovi získal Medveděv na sjezdu strany Jednotné Rusko jako útěchu nominaci na příštího premiéra.

Kapitulace před Putinem už pro něj má důsledky. Ministr financí Alexej Kudrin otevřeně prohlásil, že nebude sloužit pod Medveděvem jako premiérem. Dosluhující prezident tak byl donucen Kudrina vyhodit z vlády, aby nevypadal jako zcela bezmocná loutka.

Čtěte také:

Ruská rošáda příliš nepřekvapila

Konec dohadů: Medveděv uvolní prezidentskou kandidaturu Putinovi

Nejspíš proto zvolil spektakulární výzvu k rezignaci před televizními kamerami. „Pokud, Alexeji Leonidoviči, nesouhlasíte s politikou prezidenta, máte jedinou možnost – rezignovat,“ zaútočil Medveděv .

„Musím ale své rozhodnutí konzultovat s premiérem,“ dovolával se Kudrin svého spojence Putina. V té chvíli mohl Medveděv ukázat svaly: „Podívejte, můžete si to konzultovat s premiérem nebo s kýmkoliv, ale dokud jsem prezident, rozhodnutí činím já.“ A večer už Kudrin nebyl ministrem. Podle ruských komentátorů ho Putin musel obětovat, aby se zachovalo zdání Medveděvovy suverenity.

Medveděv sestoupí na stále významnou pozici premiéra, ale podle politologa z Carnegie Moscow Center Nikolaje Petrova je už nyní padlý muž. „Nová konfigurace vztahu Putin–Medveděv nebude opakováním té staré. Putin konsoliduje a nejspíš posílí své prezidentské vůdcovství, na premiéra zbude odpovědnost za rozpočtové škrty a odkládané reformy daní a penzí. Tato rozhodnutí budou velmi bolestná a široce nepopulární. Medveděv se stane mužem na odpis.“

U Sobčaka vše začalo

Kdo chtěl až dosud v Medveděvovi vidět sílícího Putinova protivníka, zdůrazňoval jeho odlišnosti. Zatímco Putin pochází z dělnické rodiny, Medveděv se narodil jako jedináček v roce 1965 do rodiny leningradské inteligence.

Oba sice byli ve straně, nicméně zatímco Putin brzo udělal kariéru v tajné službě KGB, Medveděv si jen povinně odbyl komsomolské období a později se spíše než o stranu zajímal o desky Deep Purple. Oproti vojáckému Putinovi se Medveděv – byť v té době reprezentant ve vzpírání – dokonce vyhnul vojně.

V roce 1982 se nynější ruský prezident zapsal na práva na Lenigradské univerzitě. Tehdy už po boku se svou životní láskou ze střední školy Svetlanou. Kdyby si vybral jinou školu (uvažoval o studiu jazyků), nejspíš by nikdy neskočil tam, kde je nyní. Na univerzitě totiž vyučoval Anatolij Sobčak, později první demokratický starosta Petrohradu. Právě on si do svého týmu přivedl Putina i Medveděva. A už tehdy v postavení – Putin jako šéf, Medveděv jako podřízený. Zde se utužilo přátelství mezi mladším Medveděvem a starším Putinem. Rodiny se navštěvovaly, právník Medveděv také obhájil svého šéfa před nařčením z obohacení.

Přesto i tehdy ještě sledoval kariéru. Udělal si doktorát z římského práva a stal se docentem. Jako jediný z ruských vládců nesloužil vždy jen státu. Zbohatl v době podílnictví v Bratském lesoprůmyslovém kombinátu, podnikal rovněž jako soukromý advokát.

Z vůle Putina prezident

Jak se nyní ukázalo, všechny odlišnosti Medveděv podřizuje absolutní věrnosti svému politickému patronovi. Už od Sobčakových dob Putin o Medveděvovi říkal, že „Dima ho nikdy nepodrazí“. Proto si ho s sebou vzal i do Moskvy, když se v roce 1999 stal nečekaně premiérem.

Prvním opravdovým testem Medveděvových schopností bylo vedení Putinovy prezidentské kampaně o rok později. Už tehdy prý mohl od Putina zběhnout. Podle experta Stanislava Belkovského mu několik mocných lidí včetně Romana Abramoviče nabízelo podporu jeho kandidatury. Medveděv však zůstal při Putinovi a za odměnu po volbách dostal nejmocnější post v ruském průmyslu – šéfování Gazpromu.
Možná už v roce 2005 se dohodl mocenský tandem, který se bude pravidelně střídat v Kremlu. Putin totiž pověřil Medveděva dozorem nad Projekty národních priorit, kdy Medveděv mohl vynaložit čtyři procenta rozpočtu na bydlení, zdravotnictví, vzdělávání a zemědělství. Díky tomu raketově poskočila jeho popularita v očích Rusů a vydržela až do ledna 2008, kdy ho jako nástupce podpořil Putin: „Já mu věřím. Prostě mu věřím.“

Dobře hrané rozpory

Medveděv potom od prvních dnů v Kremlu rozehrával divadlo údajných střetů s Putinem v jeho nové roli premiéra. Na rozdíl od Putinovy koncepce centralizované „suverénní demokracie“ Medveděv vyhlásil demokracii bez přívlastků: „Svoboda je lepší než nesvoboda. Tento princip musí být jádrem naší politiky. Svoboda se musí projevit ve všech ohledech – jako osobní svoboda, ekonomická svoboda a nakonec také svoboda projevu.“ Všechny jeho modernizační programy se ale ukázaly jako krátkodeché. Ať už jeho velký plán z předloňského roku, který měl ekonomiku přeorientovat od závislosti na vývozu surovin na průmysl s přidanou hodnotou, či protikorupční strategie z minulého roku.

Ve střetech s Putinem šlo nejspíš vždy o domluvenou akci. Prezident premiérovi zarazil stavbu dálnice z Moskvy přes chráněný les či zkritizoval Putina za obdiv k národnostní politice SSSR. V podstatných věcech, jako je geopolitická strategie Gazpromu či válka v Jižní Osetii z roku 2008, se nedá mezi oběma přáteli najít žádný rozdíl.

Za dobře odvedené místodržitelství si na jaře Medveděv od Putina vyslouží post premiéra. Není mu ale co závidět. Putin na nominačním sjezdu strany prohlásil, že odevzdává ekonomiku ve výtečném stavu a ještě přidal mnoho nesplnitelných slibů. Ve skutečnosti však přijdou škrty a tvrdé reformy. Ale to už bude problém pro věrného Medveděva.

» Dmitrij Anatoljevič Medveděv se narodil 14. září 1965 v Leningradě, vystudoval práva, odkud ho jeho profesor Anatolij Sobčak vytáhl na petrohradskou radnici po bok Vladimira Putina

» v roce 2000 vedl úspěšně Putinovu prezidentskou kampaň, za odměnu získal post šéfa Gazpromu, v roce 2008 si ho Putin zvolil za nástupce, nyní Kreml odevzdává zpět svému patronovi

» během své vlády propagoval liberalismus a modernizaci, ale ve skutečnosti se nijak neodchýlil od Putinova kurzu, v roce 2008 zaútočil na Jižní Osetii

» žije s manželkou Svetlanou, synem Eliasem a čtyřmi psy v mnohasetmetrovém moskevském apartmánu, plave, běhá a poslouchá rock sedmdesátých let

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.