Rok 2014 v českém byznysu: stagnace a lehký optimismus

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Jaký bude letošní rok? Všichni šéfové firem, oslovení deníkem E15, v anketě odpověděli, že snad bude lepší než ten loňský. Nepřekvapivě. Nasvědčují tomu makroekonomické prognózy: čeká se, že po loňském zhruba 1,5procentním předpokládaném poklesu ekonomiky přijde opatrný růst. Banky a státní instituce jej očekávají v rozsahu jedno až dvě procenta.

„V roce 2014 se dá očekávat velmi malý růst hraničící se stagnací.“ Tak bude podle šéfa pojišťovny Uniqa Martina Žáčka vypadat letošní rok pro pojišťovny. Ostatní sektory jsou na tom s výhledy podobně.

„Letošní rok nebude významně odlišný od toho předchozího. Zapomeňme na rychlou změnu světa k lepšímu. Život se většinou ubírá poklidnějšími cestičkami. I ty mohou být často dramatické, ale ve většině případů jsou věci a události na nich nepředvídatelné,“ shrnul šéf RSJ Libor Winkler.

Drsnější byl expremiér a současný šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek. „Očekávám, že rok 2014 bude průměrný. To znamená o něco horší než rok 2013 a o něco lepší než rok 2015,“ řekl.

Největší polistopadová změna pro finančníky a právníky

Finančníci a pojišťováci – ale také advokáti a soudci – se budou muset poprat s novinkami, které přinese zcela nový občanský zákoník. Ten přináší největší polistopadovou změnu práva.

„Předpokládané navýšení soudních sporů v souvislosti s novým občanským zákoníkem může generovat zvýšený zájem o produkty pojištění právní ochrany a vznik nových produktů,“ je opatrně optimistický šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Soudy budou ve větší míře rozhodovat například o odškodnění poškozených při autonehodách, změny poznají majitelé hypoték – nově se stane pozemek nedílnou součástí stavby. Na pozemek se vztahuje až 21procentní DPH – tu by developeři rádi promítli do cen, ale trvající slabá poptávka po bytech jim v tom nejspíš zabrání.

Dopady intervence

Mnoho podnikatelů se bude muset vypořádat s dopady, které přinesla podzimní intervence centrální banky na oslabení koruny k euru.

„Bohužel budeme muset zdražit zhruba o dvě až pět procent, protože všechny látky a materiály dovážíme z eurozóny a kurz atakující 28 korun za euro našemu podnikání uškodil,“ řekl Jakub Lohniský, majitel módního obchodu pro muže Le Premier.

Anketa E15: rok 2014 v českém byznysu
Albert Le Dirac’h, šéf Komerční banky: Přál bych si, aby byl letošní rok lepší, a to nejen z hlediska vývoje ekonomiky. Česká republika má velký potenciál a lidé, které jsem zde v uplynulých měsících potkal, jsou šikovní, ochotní vymýšlet nové věci a učit se. V bankovním sektoru neočekávám významné oživení u spotřebitelských půjček. Stabilní zájem očekávám u hypoték, kde ještě v roce 2014 budou moci občané těžit z výhodných cenových podmínek na realitním trhu a zároveň z dobré dostupnosti úvěrů.
Jan Sadil, šéf Hypoteční banky: Mně osobně postačí, bude-li rok 2014 stejný jako ten loňský. Nám se v hypotékách dařilo a budu rád, když nám to vydrží i nadále. Doufám, že změny budou jen k lepšímu. Jednou z nich může být i nový občanský zákoník.
Vladimír Šolc, šéf Sberbank: V roce 2014 se ekonomika dostane do mírného růstu při pokračujícím stavu nulových krátkých úrokových sazeb. Není pravděpodobné, že by došlo k výraznému oživení strádajících sektorů, například stavebnictví. Většina bank zasvětila rok 2013 šetření a omezení investic. To může krátkodobě vést ke zvýšení zisku, celkově se ale dá očekávat snížení zisku sektoru.
Jiří Kunert, šéf UniCredit Bank: Jsem optimistický. Všechny náznaky ukazují, že krize skončila. Mírné oživení aktivity v USA a dobré zprávy z Německa se pozitivně promítnou i v tomto regionu, dříve či později. Pro vývoj v bankovnictví budou klíčové dopady dosavadního vývoje v ekonomice. Očekávám snahu o ještě tvrdší regulaci našeho odvětví, tlak na snižování výnosů a vyšší danění nejen v našem sektoru.
Mario Drosc, šéf Raiffeisenbank: S oživováním české ekonomiky bude docházet i k nárůstu zájmu o bankovní produkty. Banky se budou dále diferencovat – na jedné straně budou lowcostové banky, na druhé banky zaměřené na kvalitu. Obecně v Evropě zůstane hlavním tématem kapitál kvůli neustále se zpřísňujícím požadavkům evropských regulátorů.
Jan Lamser, člen představenstva ČSOB: Pro klienta bude letošní rok zase o něco lepší – dostane za stejné peníze více, ale i lepší kvalitu služeb díky inovacím. Díky své unikátní pozici – znalosti identifikovaného klienta, důvěře a bankovnímu tajemství – začnou hrát banky novou, integrující roli. Inovace jsou zatím fragmentované (datové schránky a přehled osobních financí v internetovém bankovnictví, smartbanking, platby přes QR kódy, NFC platby…), ale budou se stále více integrovat do jednoho logického celku s velkým přesahem.
Martin Žáček, šéf pojišťovny UNIQA: Pro pojišťovnictví bude zásadní změnou nový občanský zákoník. Znamená úpravy podmínek, větší ochranu klienta, ale hlavně vyšší plnění, zejména v oblasti povinného ručení.
Leoš Novotný, majitel Leo Expressu: Uznávám lidi, kteří přidávají hodnotu. Myslím, že v roce 2013 jsem nějakou hodnotu vytvořil, a chci v tom pokračovat i v roce 2014. Rok bude na železnici ve znamení dvou trendů. Prvním je liberalizace, tedy nástup nových soukromých investorů v celé Evropě. Liberalizaci naplánovali ku prospěchu spotřebitele úředníci v Evropské komisi. Druhým trendem je ekonomizace, tedy snižování nákladů tak, aby ideálně rostla kvalita služeb.
Jiří Jelínek, výkonný šéf CK Fischer: V uplynulé sezoně jsme prodali v předprodeji každý druhý zájezd, v nadcházející sezoně bude toto číslo ještě vyšší a nabídka last minute tedy omezenější. Pokud bude pokračovat negativní vliv intervence centrální banky vůči koruně, lze očekávat i vyšší ceny last minute dovolených v porovnání s těmi loňskými o pět až deset procent. Výjezdový cestovní ruch z ČR bude pokračovat v mírném oživení. Růst odhadujeme na pět procent. Trh bude také pokračovat v konsolidaci směrem k posilování hlavních hráčů a spojování menších cestovních kanceláří.
Vít Kutnar, majitel skupiny Dek: Očekávám, že bude hodně podobný tomu předchozímu. Máme obrovské štěstí, že žijeme v srdci Evropy, uprostřed klidu, míru a blahobytu. Měli bychom si toho víc vážit a nenechat si krizí kazit náladu. Díky oslabení koruny začnou růst ve stavebnictví ceny, což může řadu váhajících investorů přimět k realizaci dlouho odkládaných oprav a rekonstrukcí. Levnější, než jsou teď, stavební materiály již nebudou, a odhaduji, že by mohlo dojít k nastartování postupného růstu celého oboru.
Tomáš Čupr, spolumajitel Slevomatu a DameJidlo.cz: Rok 2013 byl pro DameJidlo.cz vlastně prvním rokem existence na trhu. Podařilo se nám nastavit procesy a vyladit logistiku. Od roku 2014 máme velká očekávání, kdy budeme nadále rychle růst. Masivně se zvýší podíl internetu a mobilních aplikací na objednávání jídla.
Milan Teplý, šéf Madety: Domnívám se, že pro Madetu bude rok 2014 stejný jako ten loňský, to znamená velmi dobrý. A to navzdory jmenování vlády a parlamentním volbám, které nás podle mého názoru letos opět čekají. V mlékárenském oboru předpokládám vyšší nákupní ceny mléka a pro Madetu dobrý trh. To souvisí také s tím, že zákazníci v čím dál větší míře přicházejí na to, že v mnoha ohledech je lepší kupovat a konzumovat kvalitní české potraviny.
Mirek Topolánek, předseda Teplárenského sdružení ČR: Očekávám, že rok 2014 bude průměrný. To znamená o něco horší než rok 2013 a o něco lepší než rok 2015. Příští rok rozhodne o tom, zda bude pokračovat budování jednotného evropského trhu s energiemi, anebo Evropa nastoupí cestu zpět k národním a totálně regulovaným energetikám. Unie se také bude muset rozhodnout, jestli vytvoří podmínky pro přežití zbytků průmyslu, anebo nastoupí cestu další dezindustrializace spojené se ztrátou průmyslového know-how a nevyhnutelným pádem do chudoby a politické bezvýznamnosti.
Michel Fleischmann, šéf české pobočky Lagardere: Podle mého názoru dojde k celkovému zlepšení na mediálním trhu, z čehož by měla profitovat i rádia. Přispěje k tomu několik faktorů: v rámci možností všeobecně lepší ekonomická situace v Evropě a v ČR, návrat ke standardní obchodní politice na televizním trhu, ale také nově sestavená vláda. Bude zajímavé sledovat počínání nových mediálních majitelů. Pro Lagardere bude rok 2014 ve znamení pokračování strategické spolupráce s Londou. Lagardere bude i nadále rozvíjet své mediální a digitální projekty. Vidíme narůstající dynamiku streamingu hudby i poslechu rádií v mobilních zařízeních, cítíme zde tedy velký potenciál i v dalších letech.
Josef Novák, spoluvlastník Veba, textilní závody: Přestože je rok 2013 pro Veba historicky nejúspěšnějším, očekáváme i letos další růst výkonnosti firmy ve hmotné výrobě, v tržbách i v zisku. Veba představí nové produkty a vstoupí na nové trhy. Budoucnost se nedá předpovídat. Většinou v ní nastávají jiné změny než ty očekávané. Textilní průmysl se bude stále silněji orientovat technickým směrem a bude přinášet progresivní řešení jiným oborům.
Paolo Lanzarotti, šéf Prazdroje: Pro mě je rok 2014 rokem naděje. Naděje na pozitivní změny v o něco stabilnější podnikatelské prostředí. Pivní trh se za uplynulé tři roky změnil více než za předchozích třicet let a podle mého odhadu bude tento trend pokračovat i v dalších letech. Uděláme vše pro to, abychom spotřebitelům přinášeli ještě lepší zážitky u piva, které společně s řadou dalších atraktivních novinek přispějí k renesanci české pivní kultury.
Martin Herrmann, šéf RWE ČR: Restrukturalizace skupiny v uplynulém roce nás stála mnoho úsilí a věřím, že nám do budoucna pomůže k tomu, abychom byli úspěšní. Vývoj je těžké předvídat, vidíme pro rok 2014 mnoho otazníků. Budeme čekat, zda a v jaké podobě bude schválena státní energetická koncepce. Pro náš plynový byznys bude zásadní, jak se budou vyvíjet jednání o nastavení příští regulační periody.

Krok ECB má udržet křehký růst evropské ekonomiky