Šašek provokuje: Konec nepovedeného vtipu

Šašek

Šašek Zdroj: e15

V pátek v norském hlavním městě a jednom ze severských ostrovů došlo k tragédii. K menší tragédii došlo i v myšlení obyvatel (možná nejen) evropského kontinentu. Definitivně se totiž popřel oblíbený a nesmyslný vtip, který v posledním desetiletí slyšel jistě každý z nás. Omletá průpovídka tvrdí, že ne každý Arab je terorista, ale každý terorista je Arab. (Její šiřitelé ignorují baskickou ETA či irskou IRA a tyto skupiny označují za bojovníky za svobodu, ehm.)

Bylo celkem lhostejné, co se během téměř deseti let od 11. září 2001 stalo, Arabové byli teroristy, islám zlem, dokonce jeden celkem inteligentní muž jej v tomto měsíci označil za opak civilizace. Musel přijít jeden blonďák, snad dokonce modrooký a měřící metr devadesát, aby s tím nesmyslem skoncoval. A my měli možnost takřka v přímém přenosu sledovat smrt jednoho vtipu, což se tak často nestává.

Bylo na čase, protože tento vtip naše myšlení zdeformoval snad až příliš. Důkazem toho byly hned první desítky minut, kdy veškeré zpravodajské servery v prvních útržkovitých zprávách neopomenuly zmínit jméno teroristické organizace Al-Káidy a některé z tvarů slov islám, islamista, muslim. Vrcholnou ukázkou „vtipného myšlení“ (míněno ve smyslu myšlení pod vlivem onoho vtipu) bylo operativně zařazené kontinuální vysílání České televize, v němž se vážně ihned operovalo s Al-Káidou (či obdobnou organizací) jako viníkem.

To všechno je důkazem, že jsme již s terorismem definitivně prohráli. Jak správně padlo v jednom dílu seriálu South Park, teroristé napadli naši imaginaci. Napadli, změnili, ovládli. Dnes již neumíme podobné události vnímat jinak, než jak po nás právě teroristé od samého počátku chtěli. Tedy že oni mohou všechno a my se můžeme tak přinejmenším dívat na krvavé divadlo, brečet, zuřit, nadávat, obviňovat, v tomto konkrétním případě možná i trestat. Ale jinak vůbec nic.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí