Šašek provokuje: Neukradl nám Grinch něco?

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Americké pohádky u českého publika zrovna dvakrát nebodují a většinou se není čemu divit. Přesto je občas dobré znát mýty jiných národů, protože mnohdy mohou pomoci vysvětlit naši realitu lépe než naše vlastní mýty. Přesně taková situace nastává nyní, protože je na čase ptát se – neukradl nám zelený Grinch Vánoce?

Je začátek listopadu a vánoční atmosféra (rozuměj kýč) ještě nezaplavila českou realitu. A to je divné, protože v posledních letech byl přelom října a listopadu kritickou hranicí, kdy komerční Vánoce začínaly. Obchodní domy se začaly halit do absurdních fasád plných zvonečků, blyštivých ozdob, zařval u toho i nejeden les, aby mohl nasytit hlad po zelených větévkách všech velikostí a tvarů.

Náměstí se začala plnit budkami, v nichž se prostituovala veškerá „typische tschechische Handwerk“, byť je tu dnes vykonává tak tisícina promile populace (a i to je značně nadsazený odhad), samozřejmostí je svařák a vuřt. Veškeré produkty běžné spotřeby najednou dostaly vánoční ráz (obal, tvary) a ke všemu samozřejmě vřeští kolovrátek koled, jenž je první den kýčovitě hezký, druhý den únavný a od třetího dne dál nesnesitelný. Nemluvě o přitroublých reklamách, které vánoční symboliku znásilňují jedna báseň.

Čím to je, že letos komerční Vánoce začínají později, respektive že nepokračuje trend posledních let a nezačínají zase dříve než loni? Krize s tím nijak nesouvisí, přece jen, na Vánoce se peníze vyšetří vždycky. Že by se firmy chtěly začít chovat smysluplně a rozhodly se Vánoce posunout trochu blíž ke skutečnému termínu tohoto u nás stále dost nejasně definovaného svátku?

To je představa ještě absurdnější než ta o lidech, kteří v krizi nebudou utrácet za zbytečnosti. Pak už ale vskutku zbývá jen ten americký skřítek Grinch, který tak rád krade Vánoce a vrátí je, až uslyší koledy. Samozřejmě vím, že jsem to přivolal, protože komerční Vánoce jsou tady co nevidět…