SME: Vše bude jinak

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Slova komisaře Rehna, že „neočekává, že Španělsko, Itálie a Francie budou potřebovat pomoc z EFSF“, by měla jasně předznamenat, co bude následovat. Má pravdu. I když jako cosi nepředstavitelného vyloučíme Francii, na pokrytí „potřeb“ Itálie a Španělska by se euroval musel zvětšit na šestinásobek.

To je fakticky nemožné a Německem vyloučené. Takže Rehn neočekává pomoc správně – jestliže mluví o eurovalu. Fakt, že EFSF narazil na politický i kapacitní strop, ukazuje skutečný smysl hádky na Slovensku o jeho schválení. „Řešení“, které odklepl summit z 21. června, má tu chybu, že bylo vývojem dávno překonáno už ve chvíli, kdy lídři vstali od stolu.

Handrkování o dnes už směšných 440 miliard v parlamentech ovšem zakrývá ty dva zbylé způsoby „záchrany“, které ve hře zůstávají: buď ECB překročí všechna právní a ekonomická pravidla a stane se „věřitelem poslední instance“, anebo bude dohoda o evropském dluhopisu. Jeho pointou je, že zprůměruje úročení dluhu, čímž se údajně eurozóna stabilizuje. Asi ano. Na chvíli. Ale dlouhodobě? Nikdo neví.