Soros: Hon na evropské dluhopisy musí zastavit ECB

George Soros

George Soros

Do sílící debaty o úloze ECB v současné evropské krizi vstoupil slavný investor a miliardář George Soros. Podle něj dluhopisový trh eurozóny čelí podobné situaci jako bankovní systém v roce 2008. Zastavit „hon na dluhopisy“ a sebenaplňující se krizi důvěry můžou zásahy ze strany Evropské centrální banky, uvedl Soros ve článku pro Financial Times. S tím, že v ohrožení je i stabilita eura. Proti větším pravomocem ECB se ale dlouhodobě staví hlavně Německo.

Regulátoři stále zacházejí s vládními dluhopisy jako s bezpečným základem finančního systému. To už ale v současných podmínkách neplatí. V ohrožení je proto stabilita finančních institucí, a to nejen v eurozóně, ale i ve zbytku světa, říká Soros. Pokud politici nevytvoří prostor k nějakému zásahu, bude se kvůli sílícím obavám z recese situace na dluhopisovém trhu ještě zhoršovat. „Je to dokonalý bludný kruh,“ komentuje situaci Soros.

Dluhopisové výnosy rychle rostou už i u klíčových evropských ekonomik – Itálie, Španělska a Francie, což výrazně komplikuje správu jejich veřejného dluhu. Mezi návrhy, jak problémy zmírnit patří zavedení jednotného eurobondu. Ten ale německá kancléřka Angela Merkelová odmítá. Jelikož evropský záchranný fond EFSF není vnímán investory jako dostatečně kredibilní mechanismus pro návrat důvěry na dluhopisové trhy, vidí Soros jediné řešení v posílení pravomocí ECB. Ani to ale Merkelová ani německá centrální banka nepodporuje.

„Centrální banka musí zastavit hon na dluhopisy za každou cenu, protože ohrožuje stabilitu jednotné měny. Nejlepší cestou, jak to v krátké době učinit, je nastavení stropů na výnosy dluhopisů zemí, které následují zodpovědnou fiskální politiku a nejsou předmětem záchranných programů,“ navrhuje v článku pro Financial Times Soros.

Soros dává příklad - stropy dluhopisových výnosů by se zafixovaly na pěti procentech. ECB by byla při překročení limitu připravena kupovat vládní dluhopisy v neomezeném množství. Trhy by musely vzít na vědomí, že centrální banka je připravena tyto klíčové úrovně chránit a růst výnosů dluhopisů by se tak zastavil. Zafixované stopy by se podle vývoje na trhu postupně snižovaly.

Soros: Postupně by měly státy opustit i přísnou fiskální disciplínu

Soros připouští, že jde o mimořádnou situaci. „Obvykle centrální banky fixují pouze krátkodobé úrokové sazby, ale teď nejsou obvyklé časy. Vládní dluhopisy, které finanční instituce při jejich nákupu považovaly za bezrizikové, a vlády je za bezrizikové nadále považují, se změnily v nejrizikovější aktiva.“

Neomezený nákup státních dluhopisů ze strany ECB by mohl znamenat ztrátu fiskální disciplíny, souhlasí s námitkami kritiků Soros. „Strop na úrokové sazby by měl být brán pouze jako opatření první pomoci. Ve střednědobém horizontu by totiž mohl podpořit politiky, aby opustily přísné fiskální disciplíny,“ uzavírá Soros.