Start dostavby Temelína zůstává nejasný

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7

Elektrárenská společnost ČEZ sice dnes předá zadávací dokumentaci třem uchazečům o dostavbu Temelína a zahájí tak „ostrou“ část výběrového řízení, ale pořád zůstává nejasné, kdy vlastně samotná dostavba začne. Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška totiž nemíní couvnout od svého požadavku, aby budoucí vítěz tendru – ať už jím bude kdokoli – nejprve dokončil srovnatelný jaderný blok v zahraničí.

„Finální pokyn ke stavbě až po dokončení referenčního bloku, na tom trvám,“ uvedl Bartuška pro deník E15.

Je dost pravděpodobné, že v roce 2013, kdy skončí tendr, to ještě nebude. ČEZ na druhé straně zdůrazňuje, že pokud někoho ze tří uchazečů vybere, bude s ním muset uzavřít smlouvu do konce roku 2013. Tuzemská energetická jednička uvádí, že podle českého zákona o veřejných zakázkách jiný postup ani není možný. I ČEZ ale připouští, že podpis kontraktu ještě neznamená start stavby za více než 200 miliard korun. „Plný souhlas ke všem činnostem na projektu obdrží dodavatel
až po získání všech povolení k výstavbě,“ potvrdila již dříve mluvčí ČEZ Eva Nováková. Dodala, že až bude hotové územní a stavební povolení, už by také měly být k dispozici i provozní zkušenosti s vybraným projektem.

Všichni tři uchazeči – francouzská Areva, česko-ruské konsorcium Škody JS a Rosatomu a americko-japonský Westinghouse nabízejí pro Temelín moderní reaktory takzvané třiapůlté generace, které však ještě nikde na světě zatím nebyly vyzkoušeny. Trojice soupeřů slibuje dokončení referenčního bloku jinde na zeměkouli v roce 2013, ale vzhledem k časovým průtahům při stavbě jaderných elektráren je pravděpodobné, že to bude později.

Francouzská Areva spustí svůj první reaktor EPR ve Finsku, Westinghouse bude mít premiérový reaktor AP 1000 v Číně a pouze Rosatom svůj blok MIR.1200 spustí na „domácí půdě“ v Rusku. Zkušenosti s jiným velkým tuzemským tendrem na likvidaci ekologických škod, který skončil nedávno, pak ukazují, že vždy je možné nevybrat nikoho z uchazečů.

Právě takovou možnost i v případě temelínského tendru několikrát v minulosti připustil také Václav Bartuška – pokud nikdo z uchazečů nepřijde se zajímavou nabídkou. Temelínský tendr, který je v současnosti jediný svého druhu na světě, zřejmě budou pozorně sledovat i další státy. Tři uchazeči z výběrového řízení v Česku se totiž zřejmě budou prát o zakázky i na jiných místech planety. Moc dalších hráčů už na trhu není – snad kromě Korejců, Japonců a případně další americko- -japonské koalice GE-Hitachi s odlišným typem reaktoru. Právě duo GE-Hitachi letos vybrala Litva jako strategického investora pro novou jadernou elektrárnu.

Temelínská karta Baracka Obamy

Dostavba atomové elektrárny v Temelíně a spolupráce v jaderné energetice se podle očekávání stala minulý týden jedním z bodů jednání amerického prezidenta Baracka Obamy a premiéra Petra Nečase ve Washingtonu. Obě strany se dohodly na vytvoření Centra pro civilní nukleární spolupráci v Praze. Obama podpořil temelínské ambice jednoho z uchazečů o stavbu Temelína – firmy Westinghouse. Ta sídlí v USA a je dceřinou společností japonské Toshiby.