Tereza Zavadilová: Guvernér královské banky

guvernér Bank of England Mervyn King

guvernér Bank of England Mervyn King Zdroj: bloomberg

Nástupce guvernéra Sira Mervyna Kinga, který jde v červnu do penze, začala Bank of England hledat tak, že zadala inzerát do časopisu Economist.

Kandidáty čeká složité výběrové řízení, na jehož konci královna jmenuje nového šéfa (nebo prý šéfku) banky. Dokáže si někdo představit, že by se v Česku hledal guvernér ČNB inzerátem v časopise Euro, místo aby si jej náš prezident jednoduše našel sám? Asi ne. Možná je to tím, že Bank of England funguje nepřetržitě od roku 1694 a Kingův nástupce bude stodvacátým guvernérem v řadě.

Inzertní rubrika v Economistu je vůbec zajímavé čtení. Investory tam teď láká východní Polsko a Gruzie. Česko se nikdy své přednosti v mezinárodních médiích ukazovat nesnažilo. Asi si myslíme, že nás každý zná. A ono ne – například televize Bloomberg, když ukazuje mapu burz EU, se s vyznačením Česka vůbec neobtěžuje (Slovenska tedy také ne). Hodně se mluví o polarizaci globální společnosti, která se prohlubuje krizí.

Něco na tom je. Když čtenář v těchto dnech hledá na Amazonu knihy v rubrice Finance, v žebříčku nejprodávanějších najde tituly: Obchody, kde nakoupíte jídlo za méně než 250 dolarů měsíčně, Jak nakrmit čtyřčlennou rodinu pod 200 dolarů měsíčně a pak následují Čarodějové z hedge fondů a Noví titáni z private equity. Možná je nakonec dobře, že v Česku ekonomické knihy skoro nevycházejí – alespoň se z jejich statistik nedozvídáme podivné věci.