Tereza Zavadilová: O penězích

Výnos dvouletého českého dluhopisu

Výnos dvouletého českého dluhopisu Zdroj: reuters, ctk

Obyčejný střádal má teď dost smůlu. Reálné úrokové sazby jsou záporné, reálné příjmy domácností nezadržitelně klesají. Chudneme.

Hodnota peněz se drolí, mnohé ceny kvůli regulaci, zvyšování daní a dovozům přitom zůstávají vysoké. Situace samozřejmě nahrává dlužníkům, a protože největšími dlužníky jsou státy, jsou mocenské zájmy jasné.

Bankéři už po straně říkají, že na trhu roste nová bublina. Evropská centrální banka dává bankám peníze v zásadě za nic, ty nemají skoro žádné možnosti, jak je zhodnotit (akcie nejsou v kurzu), tak je tlačí do dluhopisů.

Jeden z reálných scénářů blízké budoucnosti je, že úrokové sazby zůstanou nulové a inflace nadále vysoká. Třeba české banky jednou udělají to, co Švýcaři — za uložení peněz na účet budeme platit úrok my jim (i když při nulové úrokové sazbě a poplatcích se to vlastně už děje). A stejně jsou šíbři, co si poradí i v takovéto situaci.

Mezi pražskými privátními bankéři běží povedená historka, jak se bohatí lidé „nakapsovali“ na Kalouskových státních dluhopisech.

Prý takto: bohatý člověk vezme svých pět milionů korun a jde do banky. Ta mu na nákup dluhopisů v hodnotě 100 milionů korun půjčí zbytek, je to pro ni bezriziková operace. Výnos z dluhopisů je 2,5 procenta. Investor dá bance za úvěr 1,5 procenta a procento si nechá. Takže na vkladu pět milionů korun investor vydělá jeden milion korun, jeho výnos je tedy dvacetiprocentní. To už se dá, ne?!

David Klimeš: Dluhopisy pod stromeček. Hlavně obcím