The Guardian: Politické i osobní selhání

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK/AP

Ukaž povahu buldoka, nabádali premiéra euroskeptičtí straničtí kolegové před jeho odjezdem do Bruselu. Ukážu, odpověděl David Cameron.

Proti čemu tedy nyní stojí osamocená Británie? Požadavky na ochranu britského finančního průmyslu před bruselským „diktátem“ stály na vodě. Daň z finančních transakcí může být uložena pouze jednotně, takže ohrožení britských zájmů neexistuje. Evropský návrh na změny v kapitálové přiměřenosti bank, který byl použit jako ospravedlnění britského veta, nakonec vůbec nebyl vznesen.

Zbytek britských požadavků, tedy omezení regulatorních návrhů ve finančních službách, byl triviální. Britský finanční průmysl zaměstnává milion lidí, přičemž evropské regulace by se v příštích deseti letech dotkly sotva dvou procent z nich, především těch, jejichž obchody se týkají hedgeových fondů.

Cameron z této drobnosti udělal národní prioritu, kvůli níž ohrozil naše vztahy s Evropou. „Jadernou zbraň“ v podobě veta použil v boji s neexistujícími hrozbami. Buldok zavrčel a Evropa se s opovržením odvrátila zády. Její lídři pokrčili rameny a dali se do práce. Bezzubý buldok vyje na poušti – bezmocný, izolovaný, bezvýznamný.