The New York Times: Ztrácíme znovu Afghánistán?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

„Alláh nám slíbil vítězství a Amerika nám slíbila porážku,“ řekl jednou Mullah Muhammad Omar, první z vůdců Tálibánu, „uvidíme, který z těchto dvou slibů se splní.“ Když letos v létě jeho kolegové přiznali, že je Omar po smrti, skupiny jako al-Káida a jí podobné připomínaly tato slova v proslovech na jeho počest – vítězství je božské předurčení. A přestože se v dnešním Afghánistánu jen málokdo ztotožňuje s Tálibánem nebo al-Káidou, Omarův vzdor proti supervelmoci začíná působit jako předobraz.

Od začátku září se Tálibán přehnal přes sever Afghánistánu a opanoval mnohé okresy, krátce dokonce hlavní město provincie Kunduz. Podle formulace OSN je pro polovinu afghánských provincií Tálibán hrozbou – někde vysokou, jinde extrémně vysokou. Navíc podniká výpady i do větších měst po celé zemi.

Prezident Obama se tváří v tvář této ponuré realitě rozhodl nechat v zemi 9800 amerických vojáků ještě asi rok a 5500 i poté. Je to správná změna kurzu, ale jen stěží lze čekat, že by tak malé množství vojáků mohlo něco podstatného změnit. Americké jednotky nebyly schopny ani zastavit postup Tálibánu. Z Kunduzu je vytlačili až po dvou týdnech. To naznačuje, že je potřeba dalších jednotek, nikoliv méně.

Dva úkoly

Když Obama před týdnem obhajoval své rozhodnutí, vysvětlil, že vojáci „budou plnit dvě úzce vymezené, ale klíčové mise – trénovat afghánské jednotky a podporovat protiteroristické operace namířené na zbytky al-Káidy. „Vždy jsme věděli, že v tomto regionu musíme s protiteroristickými operacemi pokračovat, abychom zabránili jakémukoliv pokusu o obnovení aktivních sítí al-Káidy,“ dodal Obama.

Prezident ale nepodal plné objasnění toho, o co tu jde. Al-Káida už se znovu vynořuje. Její členové jsou zapojeni i do velitelských struktur Tálibánu. Koneckonců i v dobytí Kunduzu hráli významnou roli zahraniční bojovníci napojení na al-Káidu.

Jak al-Káida, tak podobně smýšlející skupiny měly základ v mýtu, že Sovětský svaz byl v Afghánistánu poražen díky víře mudžahedínů v Alláha. Právě to napomohlo vzniku nových válek a teroristických útoků, z nichž většina cílila na muslimy. Jestli Afghánci ztratí další území, Omarova slova budou vypadat jako proroctví. A zrodí se nový mýtus, který bude živit násilí v příštích letech.