Z parketu Jana Šumbery: Zadrhl se motor Trump?

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Manželé Trumpovi
Donald Trump
Donald Trump
6
Fotogalerie

Donald Trump poprvé skutečně narazil. Plánovaná reforma zdravotnického systému, jedno z velkých předvolebních témat, v pátek ve Sněmovně reprezentantů ani nedostala šanci.

Hlava amerického státu si tak musí svou proslulou patku povážlivě podrbat a smířit se s „nepříjemnou“ realitou v podobě demokratického systému. Finanční trhy si tak přirozeně kladou otázku – do jaké podoby nazraje tolik očekávaná a Trumpem slibovaná reforma daní? Právě její příslib vlévá krev do žil akciovému trhu.

Matematika je totiž jednoduchá. Pokud americká firma nyní platí efektivní daň ve výši 35 procent a došlo by k jejímu snížení na, řekněme, 25 procent, rázem by zisk společnosti narostl o 15 procent. To docela ujde, když pomyslíme, že firma nemusela hnout prstem. I proto jsou z pohledu akciového investora diskuze o pospolitosti republikánské partaje na místě.

Dobrou zprávou budiž, že naděje na úspěch je veliká. Ve sféře daní by totiž republikáni měli být přece jen o něco jednotnější. Zejména akciím menších a čistě v USA operujících společností by rozhodnutím mohli přihrát příjemné zisky. Naproti tomu velcí giganti mají tak trochu smůlu. Jejich efektivní zdanění často dosahuje výrazně nižších hodnot, což je dáno velkým podnikatelským záběrem v zahraničních, daňově přívětivějších krajinách.

Před nadnárodními koncerny se navíc na obzoru tyčí možná překážka s názvem přeshraniční daň. Jejím případným zavedením by Trump „trestal“ firmy, které zboží vyrábějí v zahraničí, aby jej posléze zpět do USA dovážely.

Autor je analytikem České spořitelny