Z parketu Jany Steckerové: Blýská se na lepší časy

roky intervencí a slabé koruny. Tři roky nulových úroků. Čeho Česká národní banka dosáhla a co způsobila?

roky intervencí a slabé koruny. Tři roky nulových úroků. Čeho Česká národní banka dosáhla a co způsobila? Zdroj: Archív

Nová budova Evropské centrální banky
2
Fotogalerie

Na středoevropský region v loňském roce dopadlo výrazné zpomalení investiční aktivity. To bylo spojeno s přechodem na nové sedmileté programové období pro čerpání peněz z fondů EU. Začátek programového období je obvykle spojen s nepřipraveností rámců čerpání, a tak je přítok peněz z Evropské unie nízký, což se následně promítne do propadu investiční aktivity i celkového hospodářského růstu. 

Rok 2016 byl toho názorným případem. V České republice, Polsku, Slovensku i v Maďarsku investice výrazně poklesly, a tak byl výstup regionu ve srovnání s rokem 2015 podstatně nižší. Nejvíce utrpěl stavební sektor, jehož výstup propadl v meziročním srovnání do výrazně záporných čísel. Naštěstí se zdá, že investice již dosáhly svého dna a regionu se tak blýská na lepší časy. Celkový objem dotací schválený pro roky 2014–2020 činí necelých 134 miliard eur, což je ještě o zhruba čtyři miliardy více, než měly země středoevropského regionu k dispozici v programovém období 2007–2013.

Zatímco v loňském roce představovaly investice pro region brzdu, letos by již měly přispět k jeho růstu kladně. K dobrým hospodářským výsledkům navíc přispěje i spotřeba domácností, která těží z klesající nezaměstnanosti a rostoucích mezd. Letošní rok je také volebním rokem v České republice, rok 2018 pak v Maďarsku. HDP tedy zřejmě podpoří svojí spotřebou i vláda. Ve srovnání s minulým rokem by si tedy všechny země kromě Slovenska, kde HDP zřejmě zpomalí, měly polepšit.

Autorka je analytičkou Komerční banky.