Zápisník Dana Nováka: Na východ od Hodonína

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: kellohagoboom via Flickr

Švadleny z východní Evropy vyrábějící módu, kterou tak rádi nakupujeme v obchodních centrech a Na Příkopě, si prý z práce nejednou odnášejí méně peněz než jejich čínské kolegyně. Na studii organizace Clean Clothes Campaign už zástupci firem nenechali nit suchou. Přesto stojí za pozornost. Ukazuje, že řečem o levné Asii, která se jen třese na jeden přesun výroby z Evropy za druhým, začíná docházet dech.

Třem milionům východoevropských švadlen dech po šichtě dochází možná taky. Na východ od Hodonína ale jejich odvětví rozhodně neskomírá.

Možná i proto, že Asie už není takové terno. Na naše poměry nebývale militantní stávky a dělnické nepokoje jsou v Číně, Bangladéši a dalších „nízkonákladových“ destinacích na denním pořádku. Zatímco ve východní Evropě textiláci a další makají o sto šest, řekli si jejich soudruzi v Asii, že kromě práce chtějí taky tancovat.

A do toho celá ta věc s Nizozemskem. Prostitutky a marihuana přinášejí tamní ekonomice ročně 2,5 miliardy eur. Tedy stejně jako chleba a více než sýry, hlásá čerstvá agenturní zpráva. Jeden by mohl majitele Brano Group Pavla Juříčka podezírat, že právě proto zvažuje přesídlení svého podniku do této země zaslíbené.

Jenže spíše to má co dělat s jeho naštvaností kvůli podivnému insolvenčnímu řízení s jednou z jeho firem. Na první pohled tvrdý krok už ale hned v zárodku odhaluje bezzubost. Řeč je totiž jen o stěhování sídla respektive daňového domicilu. O stěhování tuzemských továren Brana mezi tulipány není nic známo.