Zápisník Dušana Kütnera: Jak správně forejtovat

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Jindřich Forejt
Jindřich Forejt
Jindřich Forejt
Jindřich Forejt
Miloš Zeman
9
Fotogalerie

Kauza kolem dehonestujícího videa, na němž je údajně nyní již bývalý letitý protokolář Pražského hradu Jindřich Forejt, dostává konečně o něco odlehčenější podobu. Sociální sítě se totiž začaly hemžit vtipy.

Z některých lze cítit jistou soustrast, neboť „střízlivej a nesjetej by přece s prezidentem a kancléřem nemohl vydržet“. Jiné se snaží zavést do slovníků nové anglické slovo psané číslovkou 48 (čtěte „for-ejt) znamenající erotické hrátky pod vlivem kokainu.

Správce twitterového účtu ministerstva kultury pak připomněl úterní výročí úmrtí textaře Iva Fischera, autora hitů Doktorát z průšvihů, Kujme pikle, Supi, Padá sníh a Sbohem, lásko − těžko popsat aktuální osudy ex-protokoláře stručněji a lépe.

Reportáž České televize v pořadu 168 hodin definitivně odpověděla na otázku, zda je, či není skupina Ortel neonacistickou.

Pokud se na jejích koncertech hajluje, volá „Sieg Heil“ a „Bílá síla“ a padají výzvy o tom, že cikáni patří do plynu, jiná varianta než neonacismus na stole není. Romský hudebník Radek Banga pak za svůj protest proti druhému místu skupiny Ortel v anketě Český slavík čelil desítkám vzkazů vyhrožujících likvidací, plynem, koncentrákem a povzdechy o tom, „že je škoda, že ten pán s knírkem svou práci nedokončil“.

Lucie Bílá po předávání slavíků prohlásila, že žijeme v zemi, kde by si lidé měli vážit jeden druhého. Možná by to samé měla říct i fanouškům Ortelu. S jejím jménem by ji ostatně mohli i poslechnout.