Forejt se vzdal funkce, na Hradě skončil

Jindřich Forejt

Jindřich Forejt Zdroj: čtk

Jindřich Forejt
2
Fotogalerie

Ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt se vzdal z osobních a zdravotních důvodů svého místa. Skončí ke konci roku.  Žádosti Forejta o rozvázání pracovního poměru bylo vyhověno. Šéf protokolu patřil k blízkým spolupracovníkům prezidenta Miloše Zemana.

"Jindřich Forejt se k dnešnímu dni, tedy k úterý 6. prosince 2016, z osobních a zdravotních důvodů vzdal místa ředitele Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky a požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou ke dni 31. prosince 2016. Této žádosti bylo vyhověno," uvedl Ovčáček.

O konci Forejta se spekuluje od konce minulého týdne, kdy mu podle médií byla na Hradě zapečetěna kancelář. Vedení Pražského hradu ale záležitost nekomentovalo s tím, že jde pouze o spekulace.

Hradní protokol byl v poslední době spojen s několika spornými situacemi. Musel vysvětlovat zpoždění leteckého speciálu, ve kterém letěla delegace vedená prezidentem Milošem Zemanem na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče.

 

Z hradního protokolu také měla podle oficiálního sdělení Hradu pocházet chybná informace, na jejímž základě Zeman obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Schapiro ale ve Vladislavském sále byl.

Forejt byl také často zmiňován v kauze neudělení vyznamenání pamětníku židovského holokaustu Jiřímu Bradymu. Minulý rok v září pak při přijetí generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga visela v Trůnním sále Pražského hradu vlajka OSN místo vlajky Severoatlantické aliance.

Média také upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Server Hlídací pes z nahrávky publikoval několik fotografií, celé video zveřejnit odmítl. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit. Také další média byla oslovena, že mohou záběry koupit. Uvedl to například Český rozhlas nebo server Echo24.