Zápisník Jana Novotného: Modernizujeme burzu a zdražíme limonády. Strany hýří nápady

Jan Novotný, E15

Jan Novotný, E15 Zdroj: Michaela Szkanderová

Kampaň k říjnovým sněmovním volbám už je v plném proudu a mezi politickými stranami evidentně začíná souboj o co nejoriginálnější předvolební slib. Prostý volič by řekl, že v době raketového zadlužování státu se do české politiky vrátí starý dobrý pravo-levý spor. Ale ne vždy se to vydaří.

S velmi svéráznou koncepcí, jak nakopnout české kapitálové trhy, přišla konzervativní koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ve svém nedávno zveřejněném předvolebním programu vyhlásila bez bližšího upřesnění, že chce „modernizovat pražskou burzu“.

Trojkoalice ale nějak zapomněla, že jde o privátní společnost. Je to asi podobné, jako kdyby si nějaká strana dala do programu, že chce zmodernizovat supermarkety. Vysloveně pravicové řešení.

Piráti, kteří kandidují do sněmovních voleb společně se Starosty, zase zazářili s nápadem uvalit vyšší daň na sladké limonády. Nejde o žádnou novinku. To už zkusili v Dánsku a po roce daň zase snížili.

Ukázalo se totiž, že i tak bohatí lidé, jako jsou Dánové, začali houfně nakupovat o pár centů levnější koly a fanty v sousedním Německu. Co by se asi tak stalo v Česku, kde jsou víkendové nákupy pracích prášků a nápojů v příhraničních německých obchodech proslulé, aniž by se nějak zvyšovalo DPH?

Samostatnou kapitolou je daňové lavírování vládnoucího hnutí ANO. Na konci loňského roku nejdřív Andrej Babiš ve spolupráci s ODS zrušil superhrubou mzdu a podstatně tím snížil daně z příjmů zejména pro ty nejbohatší zaměstnance. A po pár měsících už ministryně financí Alena Schillerová připouští, že se daně z příjmů budou muset zase zvedat. Ale až po volbách samozřejmě.

Odhalování předvolebních plánů českých politiků je tak zatím spíš takový kabaret pro otrlé. A to ještě ani neotevřel svůj kufřík plný nápadů známý majitel cestovky pro plyšáky Tomio Okamura, který jistě už teď řeší vážné problémy, které trápí nás v České republice.