Piráti vycouvali z vyššího zdanění firem. Schodek rozpočtu chtějí pod tři procenta HDP

Ivan Bartoš (Piráti, vlevo) s koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN)

Ivan Bartoš (Piráti, vlevo) s koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN) Zdroj: Facebook - I. Bartoš

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Ivan Bartoš (Piráti, vlevo) s koaličním partnerem Vítem Rakušanem (STAN)
7
Fotogalerie

Ve volebním programu Pirátů a hnutí Starostové a nezávislí se neobjeví některé nejradikálnější daňové a další záměry diskutované v uskupení Ivana Bartoše. Jedná se například o dočasné progresivní zdanění firem ze současných 19 procent na 25 až 30 procent. Dvojblok nebude navrhovat ani vyšší odvody z nemovitostí určených k bydlení či nepodmíněný základní příjem pro všechny občany. Společný program mají Piráti se STAN představit 18. května.  

„Nová vláda bude řešit katastrofální situaci státního rozpočtu. V programu bude obecný závazek naplnit maastrichtská kritéria,“ řekl místopředseda Pirátů Mikuláš Ferjenčík s odkazem na podmínky přijetí eura.

Maastrichtská neboli konvergenční kritéria mimo jiné stanoví, že daná země musí mít podíl schodku státního rozpočtu pod tři procenta HDP. Podle dubnového odhadu úřadu Aleny Schillerové (za ANO) má letošní deficit veřejných financí Česka dosáhnout výše 8,8 procenta HDP. V roce 2024 má klesnout na 5,2 procenta, což v současnosti představuje schodek přes 350 miliard korun.

Přestože největší díru v rozpočtu způsobuje snížení daně z příjmů pro zaměstnance prosazené loni v prosinci ANO, občanskými demokraty a SPD, výraznějším růstem sazby Piráti se STAN odrazovat voliče nehodlají.

„Zvýšení daně z příjmů z 15 například na 19 procent rozhodně při úvahách o posílení příjmů státního rozpočtu nefavorizujeme. Samozřejmě v situaci, kdy budeme muset řešit gigantické stamiliardové schodky kabinetu Andreje Babiše, se ale budeme bavit o podobě nového daňového mixu,“ dodal Ferjenčík.

Piráti také trvají na dalším zvyšování slevy na poplatníka, což má pomoci zaměstnancům s nejnižšími příjmy. Loni v souvislosti s poklesem zdanění fyzických osob prošla v Senátu sleva o tři tisíce korun. Alternativou byl nárůst slevy až o devět tisíc, ovšem za předpokladu, že by daň z příjmů neklesla na 15, ale na 17 procent.

Také chtějí nadále zvyšovat spotřební daně a rušit daňové výjimky, například přeřadit sladké nápoje z nižší sazby daně z přidané hodnoty, či zvýšit daně z nemovitých věcí pro "korporáty, které staví krabice na zelené louce" uvedl pirátský senátor Lukáš Wagenknecht v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. 

Z daňových opatření se má v programu Pirátů a STAN objevit digitální daň pro globální internetové společnosti, o níž dva roky hovoří i současná vláda, vyšší zdanění komerčních nemovitostí a také těžby nerostných surovin. „V České republice je sazba těsně pod třemi procenty. Přitom v Německu je těžba surovin zdaněna až k deseti procentům,“ uvedl už dříve šéf Pirátů Bartoš.

Tato tři opatření však nevygenerují přibližně sto miliard korun, o něž státní pokladna kvůli loňské úpravě daně z příjmů ročně přijde. „Řešení budeme hledat až při jednáních o nové vládě. Samozřejmě chceme posilovat ekonomický růst, a zároveň hledat úspory ve státní správě,“ podotkl Ferjenčík.

Konkrétní kroky v daňové oblasti nepředstavila ani koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Ve volebním programu píše o odpovědném hospodaření a výrazném zpřísnění fiskálních pravidel. „Uděláme všechno pro to, aby schodek rozpočtu do konce volebního období v roce 2025 klesl na 1,5 procenta HDP,“ zavazuje se trojblok, který hodlá pomocí zrušení zbytečných agend snížit počet státních úředníků o 13 procent. Ani to však nepřinese úspory v řádu vyšších desítek miliard.