Zápisník Jana Stuchlíka: Jaderná bomba

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Britové to myslí s rozkladem kontinentální Evropy vážně. Po brexitu vypustili za průliv La Manche další časovanou bombu. Londýn dal zelenou stavbě nové jaderné elektrárny Hinkley Point C za cenu v přepočtu 27,5 miliardy dolarů.

Dvě třetiny nákladů ponese francouzská státní EdF, zbytek čínská CGN. Vládní finanční záruky je neochrání, pokud rozpočet přešvihnou. Na jihu Anglie má vyrůst francouzský reaktor EPR, jehož výrobce Areva NP patří do skupiny EdF. Oba evropské EPR už překročily rozpočet několikrát a spuštění je v nedohlednu. Britský nezdar by EdF poslal do kolen. Její záchrana by pak pustila žilou francouzské vládě. Hezky to Britové vymysleli.

Hinkley Point s kapacitou 3200 megawattů bude drahý projekt, namítají mnozí. Jenže aby se stejné množství elektřiny vyrobilo z větrníků na moři, muselo by se jich postavit sedm tisíc megawattů, protože vítr nefouká tak pravidelně, jako se štěpí uran. Při dnešních cenách by to byla investice za 35 miliard dolarů. Pořád je tu ale francouzský faktor. Areva už ukázala, že překonat tuhle částku je pro ni hračka.

Světoví jaderníci srší optimismem. Do roku 2050 na světě přibude milion megawattů jaderné kapacity. A že se reaktory stavějí čím dál delší dobu? Ne, doba stavby se zkracuje, poslední projekty byly spuštěny za 5,5 roku, tvrdí šéfka World Nuclear Association. Možná, ale přece jenom stavět v autoritářské Číně a v Británii bude asi rozdíl.